Consiliul a respins cererea judecătoarei Svetlanei Tizu, de retragere a actului de demitere din funcție

Potrivit membrilor CSM, în cazul recuzării nu ar fi avut cine să examineze cererea Svetlanei Tizu, referitor la retragerea unui act administrativ individual defavorabil.

După un schimb de replici dure între avocat și membrii plenului, Consiliul a purces la examinarea cerererii prin care Svetlana Tizu solicita retragerea actului de eliberare din funcție, aprobat de CSM la 24 octombrie 2023, pe motiv că s-ar fi luat în baza unor „presupuse încălcări disciplinare”.

„Examinînd argumentele îmi fac concluzia că nu sînt temeiuri de a satisfice cererea doamnei Tizu de retragere a unui act administrativ. Noi considerăm actul nostru legal, hotarîrea este publicată. Mai mult decît atît, doamna Tizu a atacat la Curtea Supremă de Jutsiție”, a declarat membra CSM, Tatiana Ciaglic.

De altă parte, apărătorul susține că acuzațiile care i se aduc judecătoarei nu au fost demonstrate, nici măcar nu au fost investigate de Inspecția Judiciară: „Considerăm că în lipsa acestor investigații Plenul a luat o decizie cumva prematură, ar fi luat în vedere niște fapte care ar fi fost demonstrate deja, deci nu s-a asigurat un proces judiciar corect, în baza corora s-ar fi putut asigura toate garanțiile domane judector la un process echitabil.”

Și Svetlana Tizu susține că respectivul act admnistrativ a fost aprobat fără a fi luate în calcul toate circumstanțele:„Declarațiile, inclusiv la care se face referire și în hotărîre, au servit ca obiect al procedurii disciplinare care a fost supusă examinării și care s-a finisat cu o hotărîre în acest sens. Atît timp cît nu s-a constat o careva încălcare (o abatere disciplinară), consider că nici nu urmau a fi făcute careva referiri la declarțiile în cauză, în caz contrar mi se încalcă toate drepturile, cu atît mai mult că în cadrul dosarului penal am avut un cu totul alt statut.”

Totuși, cei 6 membri CSM, prezenți la ședință, au respins cererea cu 6 voturi contra. Președintele interimar CSM, Sergiu Caraman: „Se respinge ca fiind neîntemeiată cererea judecătorului Svetlana Tizu de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, referitor la retragerea unui act administrativ individual defavorabil. Prezenta hotărîre poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile.”

Menționăm, că în cadrul ședinței CSM din 24 octombrie 2023, 11 de judecători au solicitat să fie numiți în funcții pînă la atingerea plafonului de vîrstă. În cazul Svetlanei Tizu, cererea a fost respinsă. Mai mult, CSM a propus președintei Sandu să o elibereze din funcție pe magistrată, care a fost vizată în dosarul „mitei pentru judecători”.

Amintim, că Svetlana Tizu este una dintre cele cinci magistrate, care anterior, au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. Acestea au fost reținute acum trei ani, pentru corupere pasivă. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare și pe capătul de acuzare privind pronunțarea unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii.


Preluat de la: Noi.md