Congresul SUA a aprobat vânzarea de avioane F-16 Turciei lui Erdogan

„Decizia (…) Congresului de a aproba achiziţionarea de către Turcia a 40 de avioane F-16 şi 79 de kituri de modernizare este un mare pas înainte’”, a salutat ambasadorul Jeff Flake, într-un mesaj publicat de ambasada americană la Ankara pe reţeaua de socializare X/Twitter.

La 26 ianuarie, guvernul american şi-a dat acordul pentru această vânzare, în valoare de 23 de miliarde de dolari, la trei zile după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO. 

Congresul american, notificat în aceeaşi zi cu privire la vânzarea solicitată de Turcia, a avut la dispoziţie un termen de cincisprezece zile – expirat de acum – pentru a se opune acesteia. Înainte de a da undă verde, Statele Unite au aşteptat ca instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO să fie depuse fizic la Washington, a declarat un oficial american, reflectând natura extrem de sensibilă a negocierilor care au dus la acest acord. 

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a blocat timp de 20 de luni intrarea Suediei în Alianţa Atlantică, condiţionase aderarea Suediei de aprobarea „simultană” de către Statele Unite a vânzării de avioane de vânătoare F-16 către ţara sa.


Preluat de la: Unimedia.info