Companiile turcești caută rute alternative către Israel

Despre acest lucru a anunțat Reuters, cu referire la comentariile proprietarilor companiilor exportatoare, care au spus că această decizie „i-a luat prin surprindere”.

Ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat, a declarat vineri, 3 mai, că Turcia nu va relua comerțul cu Israelul, al cărui volum constituie aproximativ 7 miliarde de dolari pe an, pînă cînd nu se va ajunge la un acord privind încetarea focului în Fîșia Gaza și transferul neîngrădit de ajutoare umanitare către palestinienii din enclavă.

Proprietarul unei companii care exportă bunuri de uz casnic, care a fost prezent la conferința de presă al lui Bolat, a declarat că oprirea comerțului a dus la reținerea mărfurilor la vamă, ceea ce a obligat companiile să caute rute alternative.

„Ne-am luptat cu vama toată ziua și nu înțelegeam care este problema. Sistemul era închis chiar înainte de a fi anunțată decizia”, a spus el.

Un alt om de afaceri, proprietarul unei companii exportatoare de produse alimentare, a subliniat că întreruperea comerțului a însemnat, de asemenea, blocarea transporturilor de produse destinate Palestinei, care trebuie să treacă prin vama israeliană.

„Consecințele acestei decizii vor afecta și poporul palestinian. Vom lua în considerare trimiterea comenzilor prin Egipt, Iordania sau Liban. Nu știu cum vom ieși din această situație”, s-a plîns omul de afaceri.

Șeful unei companii care exportă ciocolată și produse de cofetărie a declarat că firma sa produce produse exclusiv pentru piața israeliană: toate informațiile de pe ambalaje sînt în ebraică.

„Vom suferi pierderi semnificative. Există companii în Israel care au creanțe comerciale, iar față de unele companii avem noi datorii. Ce se va întîmpla cu aceste creanțe?”, se întreabă antreprenorul.

Turcia este primul dintre principalii parteneri comerciali ai Israelului care a oprit exporturile și importurile cu statul evreu din cauza războiului din Fîșia Gaza.


Preluat de la: Noi.md