Ce se întîmplă în corp dacă zilnic mănînci ghimbir

S-au descoperit peste 500 de compuşi în rădăcina de ghimbir, toţi avînd efecte spectaculoase asupra corpului nostru. Ghimbirul este un remediu folosit de secole pentru a trata diverse afecţiuni, iar în prezent cercetătorii au demonstrat că efectele sale pot să fie mai puternice decît a multor medicamente.

Este un produs pe care-l găseşti în supermarketuri, nu este foarte costisitor şi se păstrează foarte uşor pentru a-l avea mereu la îndemînă. Consumul zilnic de ghimbir are efecte spectaculoase asupra corpului, de la îmbunătăţirea digestiei şi arderea grăsimilor pînă la calmarea durerilor din diverse cauze, datorită proprietăţii sale de a acţiona ca un antiinflamator.

Iată ce se întîmplă în corp dacă mănînci zilnic ghimbir:

1. Ficatul tău va fi protejat de boli
Un studiu apărut în 2012 în publicaţia Indian Journal of Pharmaceutical Sciences arată că ghimbirul şi cicoarea au un efect similar asupra ficatului, ajutînd la buna lui funcţionare.
În urma testelor efectuate s-a constatat că prin consumul de ghimbir funcţiile ficatului s-au îmbunătăţit, eliminarea toxinelor s-a făcut mai bine şi sîngele s-a curăţat. De asemenea, specialiştii au analizat o mostră de ţesut din ficat în urma consumului regulat de ghimbir, iar efectele au fost surprinzătoare asupra funcţiilor ficatului.

2. Nutrienţii vor fi absorbiţi mai uşor
Prin consumul zilnic de ghimbir, vitaminele şi mineralele sînt mai bine absorbite în corp. Acest efect apare datorită faptului că ghimbirul favorizează eliberarea unor enzime importante în procesul de digestie.

3. Împiedică depunerea colesterolului pe artere
Atunci cînd este consumat zilnic, ghimbirul are un efect spectaculos asupra grăsimilor din corp. El împiedică formarea depozitelor de colesterol, protejînd inima de boli grave. Iar atunci cînd este consumat în combinaţie de ceapa şi usturoiul, efectul protector asupra inimii este unul mult mai puternic.

4. Curăţă sinusurile
Dacă ai nasul mereu înfundat, ghimbirul poate să facă minuni pentru tine. Datorită unui compus care se regăseşte în compoziţia lui, ghimbirul curăţă căile nazale şi te ajută să respiri uşor.

5. Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină
Rădăcina de ghimbir este bine cunoscută pentru calitatea de a stimula circulaţia şi fluxul de sînge în toate organele. Astfel că ghimbirul ajută la transportul oxigenului şi a substanţelor nutritive către toate organele vitale din corp.

6. Are efect antiinflamator
Gingerolul, o substanţă importantă din ghimbir, are un rol antiinflamator şi poate să fie un remediu eficient pentru persoanele care suferă de artrită reumatoidă sau osteoartrită. Cercetările realizate au arătat că ghimbirul a fost la fel de eficient precum ibuprofenului în cazul persoanelor cu osteoartrită, însă fără să producă reacţii adverse la stomac (lucru pe care-l provoacă ibuprofenul).

7. Curăţă sistemul limfatic
Sistemul limfatic are o importanţă crucială pentru sănătatea noastră. Cînd este plin de toxine, riscul de a dezvolta reacţii inflamatorii şi tumori este unul foarte ridicat.
Un consum regulat de ghimbir curăţă sistemul limfatic, prevenind astfel apariţia diverselor infecţii în corp.

8. Este bun pentru a trata greţurile
Femeile însărcinate pot să calmeze greţurile matinale consumînd zilnic o cană cu ceai de ghimbir. De asemenea, s-a demonstrat că acest ceai este util şi în cazul persoanelor care fac chimioterapie, ameliorînd stările de greaţă şi vomă.

9. Are efect anticancerigen
Numeroase studii au arătat că ghimbirul are efect anticancerigen. Nu numai că protejează corpul de cancer, dar el s-a dovedit că micşorează tumorile deja existente şi împiedică răspîndirea acestora în corp.

Cum să prepari ceaiul de ghimbir?

Ceaiul de ghimbir este o altă soluţie bună pentru include ghimbirul în dieta ta zilnică. Pentru a-l prepara ai nevoie de o bucată de 2 centimetri de rădăcină curăţată de coajă pe care să o fierbi în 250 mililitri de apă timp de 10 minute. Pentru o aromă mai intensă, taie mărunt bucata de ghimbir sau răzuieste-o înainte de a o pune la fiert. După ce s-a răcit puţin, adaugă în ceai puţină miere de albine şi zeamă de lămîie.


Preluat de la: Noi.md