Comisia Europeană propune extinderea cu un an a suspendării taxelor și cotelor pentru importurile din R. Moldova

Comisia a propus marți , 2 mai, să reînnoiască și să extindă cu un an suspendarea taxelor de import și a cotelor la exporturile moldovenești către Uniunea Europeană, cunoscute sub numele de măsuri comerciale autonome (ATM).

 Potrivit unui comunicat al instituției propunerea ar urma să reînnoiască suspendarea actuală a taxelor la import pentru exporturile Republicii Moldova către UE pentru încă un an și să extindă această suspendare la toate tarifele și contingentele tarifare rămase pentru importurile din Republica Moldova.

 Acesta este un semnal vizibil al sprijinului deplin al UE pentru economia Republicii Moldova și contribuie la atenuarea în continuare a situației dificile cu care se confruntă producătorii și exportatorii moldoveni din cauza agresiunii militare neprovocate și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei.

 În timp ce obiectivul ATM-urilor este să sprijine economia Moldovei, măsurile răspund unor posibile preocupări în sectorul agricol al UE prin includerea unui mecanism de salvgardare accelerată care poate fi activat dacă este necesar pentru a proteja piața Uniunii.

 Propunerea urmează să fie examinată  de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene, în vederea asigurării unei tranziții fără probleme de la regimul actual al măsurilor comerciale autonome la cel nou.

 


Preluat de la: Publika.md