Clădirea Filarmonicii Naționale, demolată bucată cu bucată. Experţii vor evalua starea edificiului, pentru a stabili dacă zidurile rămase mai pot fi salvate

Sala mare a Filarmonicii Naţionale seamănă mai mult cu un amfiteatru. Tavanul a fost demontat şi au rămas doar pereţii. Lucrările de demolare continuă şi în sala mică de concerte. Ulterior, experţii vor evalua starea edificiului, pentru a stabili dacă zidurile rămase mai pot fi salvate.

După ce vor fi evacuate toate elementele care riscau să se prăbuşească, experţii vor evalua clădirea.

„Se preconizează ca pe săptămâna viitoare deja să avem o claritate referitor la acest subiect. După finalizarea lucrărilor de demontare, experţii în domeniu vor evalua starea clădirii pentru a vedea care sunt următoarele etape.”, a afirmat ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Puşcaşu.

Ulterior, va putea fi efectuat un studiu de fezabilitate pentru a stabili ce se poate păstra din vechiul edificiu şi va costa reconstrucţia.

„Când intru aici mă încearcă nişte emoţii groaznice. Nu prea prefer să vin aici să văd tot ce se întâmplă.”, a spus directorul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol.

Agentul economic care efectuează lucrările a evacuat 46 de tone de metal şi urmează să mai evacueze încă 10 tone.

„Metalul urmează să fie comercializat. Banii vor fi pe contul Filarmonicii, adică vor reveni în continuare Filarmonicii Naţionale.”, a menționat ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Puşcaşu.

Lucrările de demontare de la Filarmonica Naţională au început săptămâna trecută. Guvernul a alocat în acest sens 450 de mii de lei din Fondul de rezervă.

Clădirea Filarmonicii a fost mistuită de foc la sfârşitul lunii septembrie. Incendiul violent a distrus ambele săli de concerte, biblioteca și acoperișul. Flăcările au afectat o suprafață de peste 3500 de metri pătrați. Autoritățile au deschis conturi bancare pentru donații și îndeamnă atât oamenii de afaceri, cât și cetățenii să contribuie financiar la reabilitarea clădirii. Până acum, pe contul Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” s-au adunat în jur de 760 de mii de lei. iar pe contul deschis de Ministerul Finanţelor s-au acumulat peste un milion de lei.


Preluat de la: Publika.md