Cîte cazuri de corupție au fost înregistrate în educație

Anul trecut, Centrul Naţional Anticorupţie a constatat și înregistrat 19 cazuri de colectare ilegală de mijloace bănești în instituțiile de învățămînt. Din numărul total de cazuri, în 4 contravenții au fost implicați angajații sistemului educațional, în alte 15 situații fiind implicați părinții sau alți reprezentanți ai copiilor.

Ministerul Educației și Cercetării atenționează – colectarea taxelor informale în instituțiile de învățămînt este o activitate ilegală. Acceptarea cadourilor și a altor beneficii determină apariția sentimentului de obligație și de constrîngere morală a cadrelor didactice față de copiii, părinții cărora achită asemenea beneficii, profesorii fiind în dificultate atunci cînd urmează să aprecieze obiectiv rezultatele elevilor.

Raportul privind implementarea în anul 2023 a Planului sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2022 – 2023 este public.

Persoanele care cunosc posibile cazuri de corupție în educație le pot semnala la linia națională anticorupție 0800 55555, administrată de către CNA.


Preluat de la: Noi.md