China comentează vizita trimisului special în Ucraina 

În timpul vizitei, părțile au purtat discuții sincere și amicale.

Despre aceasta a relatat RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Ministerului chinez de Externe.

Potrivit Ministerului chinez de Externe, în timpul vizitei, trimisul special a purtat discuții sincere și amicale cu privire la relațiile ucraineano-chineze, precum și la războiul din Ucraina:

Andrei Ermak, șeful Biroului președintelui;
Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru și ministru al economiei din Ucraina;
Dmitrii Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei.

De asemenea, au fost prezenți:

Fan Xianzhong, ambasadorul Chinei în Ucraina;
Pavel Ryabikin, ambasadorul Ucrainei în China;
Svetlana Grinciuk, ministru adjunct al energiei;
alți oficiali.

„În seara aceleiași zile, reprezentantul special Li Huei și-a încheiat vizita în Ucraina și a părăsit Kievul cu trenul”, a adăugat serviciul de presă.

Anterior, s-a aflat că reprezentantul special chinez Li Huei va vizita Ucraina, Polonia, Germania, Franța și Rusia.

Turneul său a început pe 2 martie. El a fost deja în Rusia, precum și a vizitat Bruxelles și Polonia. În timpul călătoriilor lui Li Huei, ministrul chinez de externe a declarat că Beijingul a susținut organizarea unei conferințe de pace privind Ucraina.

În timpul vizitei sale la Kiev, părțile au discutat despre situația de securitate din Ucraina și despre alte chestiuni de actualitate.

Potrivit serviciului de presă al biroului prezidențial ucrainean, trimisul special chinez Li Huei se află în vizită în Ucraina pentru a doua oară de la începutul războiului. Călătoria este efectuată în conformitate cu acordurile bilaterale preliminare la care s-a ajuns în timpul unei convorbiri telefonice între președintele ucrainean Vladimir Zelenski și președintele chinez Xi Jinping la 26 aprilie 2023.

„Apreciem parteneriatul cu China și sperăm că discuțiile de astăzi vor fi un alt pas spre aprofundarea și consolidarea relațiilor noastre. Este foarte important pentru dvs. să auziți despre situația de pe linia frontului, ce se întîmplă și unde ne aflăm, încă de la început”, a declarat șeful Biroului președintelui Ucrainei Andrei Ermak.

Potrivit acestuia, în cadrul menținerii unui dialog regulat, delegația chineză a fost informată cu privire la situația de pe cîmpul de luptă, funcționarea „coridorului de cereale”, întoarcerea prizonierilor de război, protecția drepturilor ostaticilor civili și întoarcerea copiilor ucraineni deportați de Rusia.

Delegației chineze i-au fost prezentate, de asemenea, mostre ale epavei unei rachete de fabricație Republicii Nord-Koreene doborîte și alte elemente ale mijloacelor de distrugere transferate Rusiei și utilizate de aceasta pentru atacuri pe teritoriul Ucrainei.

În timpul reuniunii, au fost evidențiate cazuri de încălcare gravă de către Rusia a Convenției de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război. Partea chineză a fost, de asemenea, informată cu privire la eforturile Ucrainei de returnare a cetățenilor și copiilor ucraineni reținuți ilegal de către Federația Rusă.

În plus, Ermak, ministrul economiei, Iulia Sviridenko, și ministrul de externe, Dmitrii Kuleba, s-au întîlnit cu reprezentantul special al Chinei.

În timpul întrevederilor, părțile au discutat despre perspectivele stabilirii unei păci juste pentru Ucraina, restabilind integritatea teritorială și suveranitatea statului pe baza formulei de pace ucrainene.

De asemenea, a fost abordată problema posibilității de a oferi asistență părții chineze pentru a opri deportarea forțată a copiilor ucraineni, schimbul de prizonieri, demilitarizarea și de-ocuparea centralei nucleare din Zaporojie, asigurarea securității nucleare și alte inițiative internaționale ale statului ucrainean.

Ermak a vorbit despre măsurile de punere în aplicare a formulei de pace și despre pregătirile pentru primul Summit Global pentru Pace, care va avea loc în Elveția. Șeful Biroului președintelui Ucrainei a remarcat importanța unui sprijin cît mai larg din partea tuturor țărilor lumii pentru formula de pace ucraineană.


Preluat de la: Noi.md