Chicu trăiește într-un lume paralelă cu realitatea. Vrea să „aducă” diaspora acasă, dar uită că în R. Moldova salariul mediu este de 300 de euro

 

„Venim cu un program nou, destinat concetățenilor noștri plecați peste hotare, în speranța că vor reveni în țară. Am alocat 200 de milioane în bugetul pentru 2021, pentru subvenționarea impozitelor salariale anume pentru ei. Dacă au revenit în țară și sunt angajați la serviciu, statul plătește pentru ei acele impozite salariale – 42-45% din fondul de salariu. Acest mecanism funcționează acum, dar la anul dedicat pentru aceste categorii de cetățeni, care trebuie să revină în țară. Noi îi așteptăm, văd multe discuții, precum ar fi să dublăm numărul de buletine (n.r. de vot). Oameni buni, noi trebuie să ne concentrăm cum să îi aducem acasă, dacă vreți să „scăpați” de voturile diasporei, aduceți-i acasă. Cel mai bine așa „scapi” de voturile diasporei”, a subliniat Ion Chicu.

Premierul Chicu demonstrează că este paralel cu realitatea în care trăiesc oamenii simpli. Salariul mediu oficial în R. Moldova este de vreo 300 de euro, el este un pic „umflat” de salariile celor din sfera IT & Telecomunicații. În satele și orașele mai mici din R. Moldova, salariul mediu real este de vreo 200 de euro. Dacă merg la muncă în orice stat european, cetățenii niștri făcând chiar și cea mai necalificată muncă, pot oricum câștiga de cel puțin 5-6 ori mai mult. Chicu n-are de unde să înțeleagă această realitate deoarece toată viața a lucrat la stat, plimbând hârtii dintr-un birou în altul.

Ce salariu mediu trebuie să primească un cetățean pentru a nu pleca să lucreze în afara R. Moldova?

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu net de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze/ Această sumă este de 2 ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei/lunar. Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat în luna octombrie, pe un eșantion de 1.100 persoane de către CBX-AXA.

Pensia minimă în R. Moldova condusă de Chicu este mai mică decât minimul de existență.

Salariu minim în Italia este de aproximativ 1000 de euro, de trei ori mai mare decât salariul mediu în R. Moldova.


Preluat de la: Timpul.md