CEC a înregistrat primele şapte grupuri de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidaţilor la funcţia de preşedinte

Primele şapte grupuri de iniţiativă pentru colectarea semnăturilor în susţinerea candidaţilor la funcţia de preşedinte au fost înregistrate joi de Comisia Electorală Centrală. Este vorba de grupul lui Tudor Deliu, candidatul desemnat de PLDM, Renato Usatîi de la Partidul Politic „Partidul Nostru”, Andrei Năstase de la Platforma „DA, Maia Sandu – candidatul PAS, Andrian Candu – desemnat de PRO Moldova, Octavian Ţîcu de la Partidul Unității Naționale şi Dorin Chirtoacă, desemnat de Blocul electoral UNIREA.

Totodată, CEC nu a acceptat înregistrarea altor două grupuri de iniţiativă. Cererile depuse de candidatul din partea Partidului Regiunilor, Alexandr Kalinin, şi de independentul Ion Costaş au fost respinse, pentru că nu au respectat toate procedurile legale.

Contactat telefonic, fostul ministru al Apărării, Ion Costaş, ne-a spus că va ataca decizia CEC în instanţă. El susţine că a făcut totul conform regulamentului, însă a fost respins din motive neîntemeiate. Alexandr Kalinin nu ne-a răspuns la telefon pentru o reacţie.

Conform regulamentului, CEC are la dispoziție trei zile pentru a lua o decizie privind înregistrarea unui grup de inițiativă. Ulterior, pretendenții la fotoliul de președinte urmează să colecteze cel puțin 15 mii de semnături, dar nu mai mult de 25 de mii, din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi.

Potrivit CEC, pe conturile grupurilor de iniţiativă înregistrate pot fi virate sume de cel mult 994 250 lei.


Preluat de la: Publika.md