Ce-a promis și ce-a făcut!? Întrebări fără răspuns la „Raportul de activitate al Președintelui Igor Dodon”

Dodon se laudă într-un raport de 41 de pagini ce a „realizat” în ultimii „3,5 ani”.

Pentru a putea analiza obiectiv dacă realizările lui Igor Dodon sunt „satisfăctoare”, trebuie să ne uităm la ce a promis Dodon în campania electorală din 2016 și să încercăm să găsim acele realizări în raportul său.

1. Restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia. 

Deși în lista lui Dodon din 2016 – restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia pare a fi obiectivul numărul 1. În Raport (la pagina 24), la capitolul „Prioritățile politicii externe promovate în exercitarea mandatului” prima țară care este menționată este ROMÂNIA, a doua este UCRAINA iar Federația Rusă este pe 3 lângă UE.

Haideți să vedem ce pretinde Dodon că a relizat pentru a restabili „parteneriatul strategic cu Rusia”

”Istoria relațiilor moldo-ruse este una seculară. Încă din timpurile Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt acestea erau întemeiate pe prietenie și ajutor reciproc. Legăturile bilaterale de astăzi se bazează pe prevederile Acordului de prietenie și colaborare din 2001, document care are un caracter strategic. În pofida evoluției distincte din ultimele decenii a raporturilor moldo-ruse, președintele este convins că Rusia este țara care dorește să edifice relații strategice interstatale reciproc avantajoase, în interesul ambelor popoare. Rusia a fost, este și va fi un partener de încredere al statului și al poporului moldovenesc. Federația Rusă este mediatorul și garantul reglementării politice atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean. Rusia va face tot posibilul pentru a păstra pacea în Republica Moldova, pentru ca Moldova să-și realizeze șansa istorică de dezvoltare ca stat independent, suveran, teritorial integru, în frontierele recunoscute pe plan internațional, va susține voința poporului moldovenesc pentru păstrarea și consolidarea statutului de neutralitate al țării sale și va întreprinde toți pașii necesari pentru ca neutralitatea permanentă a Moldovei să corespundă plenar cerințelor și acordurilor internaționale. Rusia, ca una dintre marile puteri ale lumii, exercită o influență considerabilă asupra proceselor mondiale în sfera securității globale, în problemele formării unei ordini internaționale echitabile și a unei lumi multipolare. În acest context, considerăm că ne-am putea conjuga eforturile pentru a reacționa în mod eficient la provocările și amenințările actuale la adresa existenței statului moldovenesc.

Ce a realizat exact Dodon pentru a restabili Parteneriatul strategic cu Rusia?  Absolut NIMIC! Din „raportul de activitate” aflăm că:

1. Ștefan cel Mare avea relații cu rușii – Nu este clar ce legătură are Ștefan cel Mare cu activitatea lui Igor Dodon.
2. Dodon este convins că Rusia dorește relații strategice cu Moldova – A fi convins că cineva crede ceva, este o realizare, după Președintele acestui stat.
3. Rusia a fost, este și va fi un partener de încredere. – Dodon consideră ca a „prognoza” viitorul este o realizare.
4. Rusia va face tot posibilul pentru a păstra pacea în Republica Moldova, pentru ca Moldova să-și realizeze șansa istorică de dezvoltare ca stat independent, suveran, teritorial integru, în frontierele recunoscute pe plan internațional –  Această propoziție sfidează orice logică și bun simț, având în vedere că unicul stat din cauza căruia R. Moldova nu este un teritoriu integru este F. Rusă.

Promisiunea 2. Vom organiza alegeri Parlamentare anticipate

Cuvântul „anticipate” nu apare în raportul lui Igor Dodon.  După cum știm alegerile nu doar că nu au avut loc, dar Igor Dodon și Vlad Plahotniuc au schimbat sistemul electoral care le-a permis celor din PSRM/PDM să acumuleze aproape 2/3 din mandate.

Promisiunea 3. Voi începe acțiunile de reunificare a țării. Vom ajunge la un compromis referitor la proiectul de reglementare politică.

Ce pretinde Dodon că a relizat pentru a ajunge la un compromis referitor la reglementare politică – „De la preluarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova, Domnul Igor Dodon a avut 8 întâlniri cu liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. Scopul principal al întrevederilor a fost promovarea dialogului la nivel de Președinte al Republicii Moldova și de lider al Transnistriei”.

Este clar pentru toți că „promovarea dialogului” și „reglementarea politică” – sunt două lucruri absolut diferite. Nu există nicio acțiune care poate fi considerată că duce la „reunificare țării”. Dimpotrivă, odată cu criza pandemiei COVID-19, autoritățile separatiste de la Tiraspol au impus noi restricții de călătorie cetățenilor moldoveni.

Promisiunea 4. Voi asigura PACEA. Voi întreprinde o vizită la Bruexelles. Voi insista pe constituirea unei comisii trilaterale, cu participarea SUA, UE și Rusiei în vederea asigurării garanției internaționale pentru neutralitatea Moldovei.

Nu a existat niciun fel de „comisie trilaterală cu participarea SUA, UE și Rusia” – lucru care evident a fost „omis” din „raportul de activitate”.

5. Interzicerea unionismului. Voi da directivă SIS-ului și Procuraturii sa ia atitudine fata de organizațiile unioniste, deci antistataliste din Moldova. Voi obține adoptarea in Parlament a unei legi privind interzicerea unionismului.

Cuvintele „unionist” sau „unionism” nu apar niciodată în raportul de activitate prezentat astăzi. Nu a fost interzisă nicio organizație unionistă. Nu a fost adoptată nicio lege privind interzicerea unionismului. Mai mult decât atât, Guvernul lui Dodon, condus de Chicu se menține la putere cu voturile unioniștilor din Parlament, poate de asta nu apare nimic în raport?  

Promisiunea 6. Voi începe procesul de relansare a Țării. Voi cere tragerea la raspundere a tututor celor vinovati de „furtul secolului” și de distrugerea tarii.

În raportul de activitate nu apare niciodată cuvântul „Plahotniuc” – pe care Procuratura actuală îl consideră „principalul beneficiar” al „furtului secolului”. Un motiv plauzibil în acest sens este filmulețul unde Igor Dodon primește o pungă cu bani de la liderul de atunci al PDM. Astăzi, guvernul Chicu se menține la putere cu voturile deputaților din Partidul Democrat.

Câteva realizări de-a dreptul jenante, care „au fost incluse”:

1. În „3,5 ani” de mandat, „turistul” Igor Dodon a efectuat doar 6 vizite oficiale! Cităm din raport, la rubrica „Politică Externă” – 6 vizite oficiale în Federația Rusă, Republica Azerbaidjan, Republica Armenia, Statul Israel, Republica Turcia. 

2. La inițiativa Președintelui țării, în 2018 au fost aduse moaștele sfinte ale Marelui și Vindecătorului Pantelimon de pe Muntele Atos. Locuitorii tuturor raioanelor din Moldova, de la nord până la sud, au avut posibilitatea să se închine sfintelor relicve.

3. La inițiativa Președintelui Republicii Moldova, prin intermediul Fundației de Binefacere „Din Suflet” și cu participarea mai multor parteneri internaționali cu activitate filantropică din Federația Rusă, Republica Turcia, Republica Populară Chineză, Republica Franceză, Emiratele Arabe Unite etc., au fost realizate mai multe programe sociale, de care au beneficiat circa 600 mii cetățeni. Printre acestea enumerăm: Programul național de asistență în procesul de școlarizare. Peste 33 000 de ghiozdane cu rechizite au fost donate elevilor din tară;

– Igor Dodon pretinde că donațiile efectuate de soția sa – sunt meritul Președintelui Țării. Nici până în ziua de astăzi nu se știe care este sursa banilor fundației „Din Suflet”. Având în vedere că Președintele Republicii Moldova a inclus „realizările” acelui proiect în raportul său de activitate putem deduce că sursa banilor este chiar el. Din păcate în R. Moldova nu există o Procuratură independentă care se afle – din ce bani cumpără Galina ghiozdane și de ce este asta o „realizarea” Președintelui Republicii Moldova.


Preluat de la: Timpul.md