Câmpul magnetic al planetei își schimbă direcția de 10 ori mai repede decât se credea

Oamenii de ştiinţă sunt în alertă după ce s-a constatat că, câmpul magnetic al planetei își poate schimba direcția de până la zece ori mai repede decât s-a crezut până acum.

Câmpul magnetic al Pământului, care menține atmosfera în jurul Terrei și ne protejează de radiațiile cosmice dăunătoare dar și de vânturile solare, îşi inversează polaritatea aproximativ la fiecare milion de ani, informează Live Science, citează b1.ro.

Ultima dată când s-a întâmplat acest lucru a fost în urmă cu aproximativ 780.000 de ani, iar procesul a fost estimat anterior că ar dura mii de ani, având un ritm de aproximativ un grad pe an.

Însă, această schimbare poate avea loc de zece ori mai repede decât s-a crezut inițial și de 100 de ori mai rapid decât modificările observate recent.

Interacţiunea dintre miezul de fier al planetei şi curenţii magnetici este complexă.

Potrivit experților, există la o adâncime de aproape 2.800 de kilometri un flux de fier topit care generează câmpul magnetic cu curenții electrici, condiționând mișcarea întregului câmp planetar.

Dacă în urmă cu secole jurnalele de bord ale marinarilor înregistrau modificări ale câmpului magnetic, în ultimele decenii, sateliții și observatoarele au capturat direct astfel de schimbări.

De fapt, observații recente arată că puterea câmpului magnetic a scăzut în ultimii 160 de ani, ceea ce sugerează că Pământul se află în faza schimbării polarităţii. 

Cel mai recent studiu, publicat pe 6 iulie, arată că câmpul magnetic ar putea să-şi schimbe direcția cu până la 10 grade pe an în zonele în care câmpul a slăbit.

Această rată este de aproximativ 10 ori mai rapidă decât modelele calculate anterioar, și de aproximativ 100 de ori mai rapidă decât modificările observate în perioada modernă.

Cercetătorii sunt bulversaţi de faptul că nu ştiu în cât timp se va finaliza schimbarea polilor magnetici şi nici care sunt pe deplin consecinţele acestei modificări majore.


Preluat de la: Publika.md