BREAKING NEWS: Încă un moldovean, răpit de separatiști pe podul dintre localitățile Sănătăuca și Camenca

Un cetățean al Republicii Moldova, locuitor din stânga Nistrului, a fost răpit dimineață pe podul dintre localitățile Sănătăuca și Camenca de către separatiști. Despre aceasta se anunță într-un comunicat emis de Guvern, după ce astăzi subiectul a fost discutat în cadrul unei noi întruniri a membrilor Comisiei Unificate de Control în orașul Bender.

Potrivit comunicatului emis de Guvern, persoana care a fost răpită se deplasa spre locul de muncă. Cetățeanul a fost urcat cu forța într-un automobil și transportat într-o direcție necunoscută. Deocamddată nu se cunoaște nimic despre locul aflării lui și nici despre starea în care se află.

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Unificate de Control, delegația Republicii Moldova a menționat că, în timp ce alte delegații ezită să condamne prezența și acțiunile ilegale în Zona de Securitate ale structurilor de forță subordonate Tiraspolului, aceste structuri își continuă cu impertinență abuzurile îndreptate asupra populației.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a menționat că acest caz revoltător de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și de sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare se adaugă la lista fărădelegilor comise pe parcursul lunii octombrie de așa-numitul „mgb” în sectorul de Nord al Zonei de Securitate și a fost posibil inclusiv datorită toleranței unor membri ai Comisiei care refuză chiar și punerea în ordinea de zi a problemei în cauză.

„Pentru noi este important să eliminăm din perimetrul de responsabilitate a Forțelor Mixte de Pacificare structurile de forță, care nu au dreptul să se afle acolo, iar prin aceasta să excludem sechestrarea oamenilor și îngrădirea liberei circulații”, a notat conducătorul delegației Republicii Moldova. El a cerut eliberarea imediată și necondiționată a tuturor cetățenilor sechestrați în Zona de Securitate și deținuți ilegal de structurile subordonate Tiraspolului.

Un alt subiect propus de partea moldovenească pentru discuții și respins de exponenții Tiraspolului ține de elaborarea unor regulamente pentru Comandamentul Militar Întrunit și Statul-major al Forțelor Mixte de Pacificare. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Comisiei încă în decembrie 2001 și în mai 2003, însă realizarea așa și nu a avut loc. Delegația Federației Ruse propune sistematizarea tuturor documentelor și deciziilor ce se referă la CMÎ, care să servească drept foaie de parcurs în activitate. Delegația Republicii Moldova nu este împotriva sistematizării documentelor, dar consideră că un act concret, elaborat în temeiul acestora, care să stabilească neechivoc obligațiile acestor organe, este strict necesar, pentru a exclude lacunele în reglementare, prin care se creează discordanțe în adoptarea deciziilor de către pacificatori, inclusiv în ceea ce privește deplasarea observatorilor militari la cererea uneia din părți pentru documentarea încălcărilor regimului Zonei de Securitate.

Prin urmare, nefiind atins un consens pentru aprobarea ordinii de zi, ședința Comisiei Unificate de Control a fost amânată cu o săptămână.


Preluat de la: Publika.md