Bloggerul rus Ilia Varlamov, reţinut în Sudan din cauza unei drone

Bloggerul rus Ilia Varlamov a fost reţinut pe aeroportul din oraşul Kapoeta din Sudanul de Sud. El a postat un filmuleţ pe YouTube pentru a arăta în ce condiţii sunt închiși suspecţii reţinuţi de agenţii de securitate.

„Ne-au adus la o bază militară necunoscută, în această cameră „VIP” cu păianjeni şi cuiburi de viespi. La început au vrut să ne ia toate telefoanele şi banii, au zis că o să vină imediat soldaţii şi o să ne confişte toate lucrurile”, a spus Varlamov.

Alături de Varlamov au mai fost reţinuţi soţia acestuia, un membru al grupului Pussy Riot şi directorul Gimnaziului European de la Moscova. Potrivit bloggerului, motivul arestării a fost telecomanda unei drone, care a fost găsită în bagajele sale.

Drona fusese deja confiscată pe aeroportul unui oraş din Uganda. Cei patru spun că au venit ca turişti în Africa şi se deplasau din Uganda spre Juba, Capitala Sudanului de Sud.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zakharova, în rezultatul eforturilor depuse de diplomații ruși, aceştia au fost eliberaţi, iar acum autorităţile încearcă să găsească o soluţie  pentru a-i aduce pe cetăţenii ruşi acasă.

În Uganda au loc alegeri prezidențiale și parlamentare în 14 ianuarie. Marţi, autoritățile de acolo au blocat toate rețelele de socializare pe termen neprecizat, din cauza violenţelor din timpul campaniei electorale.

Bloggerul rus Ilia Varlamov a vizitat de două ori ţara noastră. În ultima sa călătorie, în 2019, el a menţionat că nu este nevoie să mergi în marele capitale europene pentru a te simți special și pentru a avea parte de o vacanţă frumoasă. Varlamov a declarat de mai multe ori că este îndrăgostit de vinul moldovenesc.


Preluat de la: Publika.md