Biserica Ortodoxă Română propune amânarea împărtășaniei până când autoritățile vor permite folosirea unei singure lingurițe pentru toți enoriaşii

Împărtășania a devenit un subiect controversat în perioada pandemiei. După ce epidemiologii au recomandat folosirea lingurițelor și paharelor de unică folosință, Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române propune amânarea sfintei împărtășanii până când autoritățile vor permite ca această rânduială bisericească să fie făcută cu o singură linguriţă pentru toţi enoriaşii.     

Presa română menționează că Sinodul va anunţa joi decizia finală. 

Contactat telefonic, secretarul Mitropoliei Basarabiei, părintele Ioan Cosoi ne-a spus că se abține de la vreun comentariu și că nu știe dacă ar fi fost programată vreo reuniune online a reprezentanților Bisericii Ortodoxe, așa cum scrie presa de la Bucureşti. Asta deși, mitropolitul Petru al Basarabiei este membru al Sinodului. 

Părintele Ioan Cosoi a precizat că împărtășania nu poate fi făcută cu o lingură care să fie aruncată sau luată acasă, ci doar cu obiecte sfințite, care sunt întreținute corespunzător. 

De cealaltă parte, secretarul de presă al Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a transmis că epidemiologii trebuie să-și desfășoare propria activitate și să nu se amestece în cea a bisericii. El ne-a mai spus că  Patriarhia Moscovei a recomandat anterior ca după fiecare împărtășanie, Sfânta Euharistie să fie dezinfectată într-un pahar cu alcool, însă propunerea nu a fost implementată la noi în ţară. 

Anterior, autoritățile din România au transmis că după expirarea stării de urgență, slujbele se vor desfăşura în curţile bisericilor, iar credincioșii vor fi obligaţi să poarte măști de protecție și să păstreze distanța socială de un metru și jumătate. 


Preluat de la: Publika.md