Belarușii refuză cu vehemență să îl accepte pe Alexandr Lukașenko drept președinte al țării

Belarușii refuză cu vehemență să îl accepte pe Alexandr Lukașenko drept președinte al țării. După ce acum două zile, acesta a depus jurământul de șef de stat în mare secret, în semn de protest, mai mulți susținători ai opozantei Svetlana Tihanovskaia îi organizează acesteia duminică propria inaugurare.

„E timpul să arătăm lumii întregi cum trebuie să arate o adevărată inaugurare” au scris într-un mesaj postat pe Telegram cei care o sprijină pe Tihanovskaia.

Aceștia îi îndeamnă pe oameni să iasă duminică la prânz în stradă la Minsk, dar și alte orașe și să ia cu ei fotografii ale celei pe care o numesc „adevăratul președinte al Belarusului”. Alexandr Lukașenko, care a câştigat scrutinul din 9 august, nu este însă recunoscut drept șef de stat legitim de comunitatea internațională, care susține că alegerile nu au fost libere.

Acesta şi-a depus jurământul în cadrul unei ceremonii ținute în taină. Deși legislaţia prevede că evenimentul trebuie transmis live la postul public de televiziune şi radio, acest lucru nu s-a întâmplat. Svetlanei Tihanovskaia, fostul contracandidat a lui Lukaşenko, a spus că ceremonia de inaugurare nu a fost decât o farsă.

Şi oficiali din mai multe state, printre care Germania, Estonia, Slovacia, Cehia şi Polonia, au declarat că acest eveniment nu-i va convinge să-l recunoască pe Lukaşenko drept preşedinte legitim al Belarusului.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie