Baletul Național „Joc” pregătește un spectacol fenomenal

Cu multă eleganță și grație, cei peste 60 de dansatori vor transpune în scenă povestea Mărțișorului și, respectiv, a primăverii. Aceștia fac, zilnic, multe ore de repetiții, pentru a fi siguri că vor avea o prestație desăvîrșită. Printre dansatorii Joc-ului sînt și cupluri, pe care pasiunea pentru dans i-a unit și au deja familii frumoase. Soții Bălțătescu sînt împreună încă de pe băncile colegiului. Între timp s-au căsătorit, au doi copii și merg mai departe prin viață, împreună, în pași de dans.

Deși efortul din sala de repetiții este foarte mare, tinerii spun că găsesc întotdeauna puterea, energia și determinarea necesară, deoarece au o imensă pasiune pentru dans.

„Este greu, dar încercăm să facem față pentru că este ceea ce ne place, ceea ce ne aduce împlinire și ceea ce sperăm să bucure și alți oameni”.

„Trecem prin viață cu mari emoții, este greu, intens, mai ales cînd urmează un concert. Fără dorință și efort, nu poți rezista în această profesie, este grea, trebuie să ai rezistență, trebuie să iubești ceea ce faci, în caz contrat aici nu ar rezista nimeni”.

De „Mărțișor”, Baletul Național „Joc” promite un spectacol de excepție, în care vor prezenta o călătorie prin zonele balcanice, unde Mărțișorul este un simbol al dragostei.

„De mărțișor, de această dată cu un program mare, frumos, cu dansuri a diferitor etnii, începînd cu moldoveneasca, suita bulgărească, suita transcarpatină, suită ungurească, dans țigănesc și la final încheiem cu legenda mărțișor”.

„Baletul nostru se află în pregătiri efervescente pentru acest spectacol. El nu va fi un spectacol obișnuit de muzică și dans. De festivalul Mărțișor ne-am propus să restabilim tabloul coregrafic legenda mărțișorului care a fost montată acum vreo 40 de ani. Jocul aduce primăvară prin frumusețea, prin energia sa, prin melodiile extraordinare și prin frumusețea artiștilor de balet”.

„Restabilim unele poeme, chiar și unele dansuri care nu au fost dansate trei, patru ani din varii motive, dar acum se muncește foarte mult, sînt foarte mulți balerini care sînt tineri și vor să intre în Baletul Național Joc în toate dansurile, în toate poemele și de asta se muncește foarte mult”.

Într-un univers al dansului, la fel de importantă este coloana sonoră. Orchestra Baletului Național Joc va fi cea care va da tonul și promite să îi poarte pe toți într-o călătorie plină de emoție și culoare.

„Noi promitem ca spectatorii să aibă un sentiment frumos după spectacol, de primăvară, de dragoste, să păstreze pentru tot anul energia jocului și să fie toată lumea harnică, exact așa cum sîntem noi”.

Spectacolul coregrafic „În căutarea legendei” va avea loc la Teatrul Național de Operă și Balet, în zilele de nouă și zece martie, la ora 18.


Preluat de la: Noi.md