Aproape o treime din populația Ucrainei aț părăsit casele lor

Directorul general al OIM, Amy Poupe, a declarat că distrugerile din Ucraina sînt „masive, pierderile de vieți omenești sînt în creștere și suferința continuă”, relatează rupor.

„În tot acest timp, OIM a fost o prezență constant în Ucraina și în țările învecinate, sprijinind un număr imens de persoane care au plecat pentru a-și salva viața. Cu toate acestea, nevoile sunt enorme, trebuie făcut mult mai mult”, a subliniat Poupe.

OIM notează că, în 2024, peste 14,6 milioane de persoane – aproximativ 40% din populația totală a Ucrainei – vor avea nevoie de o formă de asistență umanitară, iar 2,2 milioane de refugiați vor avea nevoie de asistență în țările vecine.

„Aproximativ 3,7 milioane de oameni au fost forțați să își părăsească locuințele și să se mute în alte localități din interiorul Ucrainei, în timp ce aproape 6,5 milioane de persoane au devenit refugiați în întreaga lume. Pînă în prezent, aproximativ 4,5 milioane de persoane s-au întors la casele lor”, se arată în raport.

ONU a precizat că, în timpul celor doi ani de război, comitetul a sprijinit 6,5 milioane de ucraineni din 11 țări vecine cu asistență salvatoare de vieți. În primii doi ani de ajutor, au fost folosite 957 de milioane de dolari din cele 1,5 miliarde de dolari planificate. Cu toate acestea, pe măsură ce războiul se prelungește, necesitățile cresc mai mult decît resursele disponibile.

Directorul general al OIM a adăugat că comitetul se bazează pe un sprijin sporit din partea donatorilor și a partenerilor locali pentru a face față provocărilor de a oferi totul de ce au nevoie refugiații ucraineni.

Agenția ONU pentru refugiați a mai spus că majoritatea refugiaților ucraineni doresc să se întoarcă în țara lor natală, dar oamenii sînt îngrijorați de situația de securitate din țară, precum și de lipsa de locuințe.


Preluat de la: Noi.md