Ayatollahul promite răzbunare pentru asasinarea șefului programului nuclear al Iranului

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a promis și el că se va răzbuna pentru asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, despre care se crede de către Israel și Occident că ar fi fost directorul programului nuclear secret iranian. Khamenei, care neagă că țara sa ar avea ambiții nucleare, a promis să continue, totuși, munca lui Fakhrizadeh și a spus că oficialii iranieni își vor asuma sarcina „de a ancheta crima şi a-i pedepsi pe cei care au comis-o şi pe cei care au comandat-o”.

Ayatollahul Ali Khamenei, principala autoritate din Iran care susţine că Teheranul nu a dorit niciodată să dezvolte arma nucleară, a promis într-un comunicat să continue munca lui Mohsen Fakhrizadeh, care a murit vineri după ce maşina sa a fost ambuscată de atacatori necunoscuţi într-o suburbie a Teheran.

Asasinatul, pentru care preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a grăbit să acuze Israelul, ameninţă să declanşeze o nouă confruntare în ultimele săptămâni de mandat ale preşedintelui american Donald Trump. Mai mulți conducători militari și religioși ai Iranului, printre care unul dintre principalii consilieri militari ai Ayatollahului, au spus anterior că se vor răzbuna, sugerând că Israelul s-a aflat în spatele atacului, scrie digi24.ro.

De asemenea, ar putea complica orice eforturi ale preşedintelui-ales Joe Biden de a resuscita destinderea cu Teheranul care a fost gândită când făcea parte din administraţia Barack Obama. Donald Trump a retras SUA din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 cu Teheranul.

Israelul a refuzat să comenteze asupra asasinatului, la fel ca şi Casa Albă, Pentagonul, Departamentul de Stat al SUA şi CIA, ca de altfel şi echipa de tranziţie a lui Joe Biden.

Fakhrizadeh nu era o figură publică vizibilă, dar se crede că condus ceea ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi serviciile americane de informaţii susţin că a fost programul de armament nuclear al Iranului, abandonat în 2003.

Omul de ştiinţă de a fost o figură centrală într-o prezentare a premierului israelian Benjamin Netanyahu din 2018, în care acesta acuza Iranul că în continuare lucrează pentru a obţine arma nucleară. „Amintiţi-vă acest nume, Fakhrizadeh”, a spus atunci Netanyahu.


Preluat de la: Publika.md