AVERTISMENT: Dacă va fi necesat, Poliția din Belarus va folosi arme letale asupra protestatarilor

Forțele de securitate din Belarus ar putea trage asupra protestatarilor dacă va fi necesar, a avertizat ministrul de Interne adjunct Genadi Kazakevic, potrivit The Guardian, citează Agerpres

„Nu vom părăsi străzile, iar soldații și forțele de securitate vor folosi, dacă este necesar, și arme letale”, a menționat Kazakevich.

Este pentru prima dată când autoritățile amenință în mod explicit că vor folosi arme de foc împotriva protestatarilor opoziției, marcând o escaladare semnificativă a blocajului dintre preşedintele Alexandr Lukaşenko şi cetățenii din Belarus. Avertismentul a venit, după ce miniștrii de externe ai UE discută despre sancționarea liderului de la Minsk pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea sa.

Poliţia a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfăşurate duminică în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne de la Minsk. Forțele de securitate a folosit forţa, inclusiv tunuri cu apă şi grenade asurzitoare, pentru a dispersa manifestanţii care solicită demisia preşedintelui Aleksandr Lukaşenko şi organizarea unor noi alegeri prezidenţiale.

Acesta a fost al nouălea weekend consecutiv de proteste din Belarus după scrutinul prezidenţial din 9 august, pe care liderul de la Minsk susţine că l-a câştigat cu 80% din voturi, dar despre care opoziţia este convinsă că a fost fraudat pentru a-i asigura lui Lukaşenko al şaselea mandat consecutiv.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatele alegerilor. Lukaşenko (66 de ani) conduce Belarusul de peste un sfert de secol, fără a tolera opoziţia.


Preluat de la: Publika.md