Avem progres în îndeplinirea celor 9 condiționalități de aderare la UE. Secretarul general al Consiliului Europei: Vă felicit pentru determinare

Preşedintele Maia Sandu susţine că, în prezent, nu există riscuri privind neîndeplinirea de către Republica Moldova a condiţionalităţilor impuse de Uniunea Europeană odată cu acordarea statutului de ţară-candidat pentru aderare. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei comune susţinute cu Marija Pejccnovic Buric, Secretarul General al Consiliului Europei, aflată cu o vizită oficială la Chişinău. 

„Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele 9 condiţii până la momentul, în care vine misiunea de evaluare a Comisiei Europene. Această misiune va veni în vară. Suntem destul de avansaţi pe această cale, şi da, eu am cerut ca condiţiile să fie îndeplinite mai devreme anume pentru ca să avem timp să analizăm, să ne asigurăm că ele sunt îndeplinite la standardele pe care le aşteaptă Comisia Europeană. Nu avem la moment probleme sau îngrijorări, care ar indica că putem să nu satisfacem acest termen impus de Comisia Europeană”, a declarat președintele Maia Sandu. 

La rândul său, Buric a felicitat autorităţile noastre pentru determinarea de a avansa în parcursul european al ţării.

„Eu vă felicit pentru toată determinarea dumneavoastră de a continua eforturile de reforme în liniile cu standardele Consiliului Europei. Acest lucru este esenţial pentru a consolida instituţiile ţării dvs. şi pentru a continua şi a avansa pe aspiraţiile dvs pe calea aderării la UE. Experţii noştri, standardele noastre sunt şi vor continua să vă stea la dispoziţie în contextul planului nostru comun de acţiuni”, a apreciat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejccnovic Buric. 

Printre cele 9 condiţionalităţi impuse de Uniunea Europeană odată cu acordarea în iunie 2022 Republicii Moldova a statutului de ţară-candidată pentru aderare  sunt reforma justiţiei, combaterea corupţiei, îmbunătăţirea serviciilor publice, protecţia drepturilor omului. În contextul situaţiei regionale şi a agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina, Secretarul General al Consiliului Europei a reiterat că UE condamnă cu fermitate atrocităţile războiului şi ne-a mulţumit că i-am primit cu braţele deschise pe refugiaţii ucraineni. Marija Pejčinović Burić a mai viziat Republica Moldova în noiembrie 2021.


Preluat de la: Publika.md