Avem nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă. Nicu Popescu: „Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”

Republica Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă. Estimările au fost comunicate de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, la Forumul pentru Pace de la Paris. „Situaţia noastră este foarte, foarte dificilă”, a accentuat şeful diplomaţiei de la Chişinău. 

„Ţara noastră este ameninţată militar, precum şi pe plan energetic şi economic”, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative. Republica Moldova cunoaşte de mai multe săptămâni dificultăţi de aprovizionare, în condiţiile în care livrările de gaze ruseşti – de care depinde aproape total – s-au redus puternic şi nu mai primeşte electricitate din Ucraina în urma recentelor lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurilor.

Nicu Popescu a avertizat că situaţia se va complica şi mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm. Oficialul a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie şi acoperă lunile de iarnă până în aprilie. Suma ar putea creşte sau scădea în funcţie de evoluţia situaţiei.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău contează pe noi ajutoare pe care le va cere în cadrul unei noi conferinţe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie. În aprilie şi iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaţionali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro.

Nicu Popescu a menţionat că această sumă include confirmările de promisiuni de donaţii precedente şi că o parte a acestor fonduri a fost deja afectată pentru asistarea refugiaţilor ucraineni în Republica Moldova. Ministrul moldovean a reamintit că ţara sa a primit în jur de 80.000 de refugiaţi ucraineni.


Preluat de la: Publika.md