AUTOSPECIALELE DISCORDIEI: Acestea au fost prezentate cu fast în fața Primăriei

Cele cinci autospeciale pentru deszăpezire, promise în urmă cu jumătate de an de Rusia, au fost prezentate cu mare fast în centrul Capitalei. La eveniment a participat primarul Ion Ceban și ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov. Însă subiectul a provocat controverse în mediul online. Unii internauți s-au arătat deranjaţi că evenimentul a fost organizat în plină campanie electorală, iar ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a criticat faptul că autorităţile de la Chişinău au acordat o mai mare importanţă autospecialelor din Rusia decât ajutorului românesc pentru combaterea pandemiei.

Autospecialele donate de Rusia nu sunt noi, au fost produse în 2017, iar prețul estimativ al unui utilaj este de 1,5 milioane de lei. Acestea au fost promise Capitalei, după o vizită a primarului Ion Ceban la Moscova.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei:”Au fost proceduri legate de Covid, putem să arătăm toată documentația, ea este lungă. Plus că urma să tranzităm mai multe state. Erau mai multe probleme, haideți să zicem așa.”

OLEG VASNEȚOV, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova:”Din tot sufletul îmi doresc ca acest dar din partea autorităților ruse, care a fost promis mai demult, să fie util pentru locuitorii Capitalei.”

Edilul spune că donația nu este una electorală, iar faptul că mașinile au ajuns la Chișinău cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale este doar o coincidență.

ION CEBAN, primarul general al Capitalei:”Nu trebuie să căutați pisici negre în camere întunecate, mai ales că vă asigur că nu este nicio legătură.”

Într-o postare pe pagina sa de facebook, ambasadorul României la Chişinău a scris că unii par să acorde mai multă importanţă maşinilor de deszăpezire decât ajutoarelor dezinteresate, generoase şi necondiţionate din partea României în lupta cu noul coronavirus.

Totodată, Daniel Ioniţă a spus că nu ştie dacă vom avea condiţii meteorologice extreme, însă cu siguranţă numărul infectărilor cu noul coronavirus va creşte exponenţial până la sfârşitul anului şi că soluţia este să nu ne ascundem sub “pod”, ci să purtăm corect masca, aluzie la faptul că cele 20 de camioane româneşti cu echipamente şi medicamente anti-COVID-19 au fost alineate sub podul de la Telecentru, dar şi la nerespectarea de către unii oficiali a măsurilor de combatere a pandemiei.

Subiectul a fost intens dezbătut şi de internauţi. Într-o postare pe Facebook, Dragoș Galbur se întreabă dacă gestul autorităţilor nu reprezintă o ipocrizie și o campanie pe banii rușilor. Iar Victor Bunescu a scris că evenimentul nu este despre atitudinea față de România sau de Rusia, ci este despre felul în care guvernarea îşi tratează proprii cetăţeni.

Solicitată pentru o reacţie, consilierul edilului Capitalei, Natalia Ixari, ne-a spus că Primăria nu a avut atunci nicio atribuție cu evenimentul de la primirea ajutorului umanitar de peste Prut.


Preluat de la: Publika.md