Autoritățile îndeamnă agricultorii să-și asigure terenurile împotriva secetei

„Atîta timp cît fermierii este în prag de faliment și acele 10 % din recoltă i se pare mult. Un alt impediment este și lipsa de încredere în companiile de asigurări care este datorată lipsei de comunicații. Doi ani nu m-am asigurat din impedimentul lipsei de resurse, însă în ani mai buni evident că acest lucru se face, în special la culturile multianuale”, a menționat Igor Ivanov.

Pe parcursul anului trecut, au fost încheiate 410 contracte de asigurare a bunurilor agricole, dintre care 350 au fost subvenționate de stat, a subliniat șeful Secției Asigurări în Agricultură de la o Companie specializată, Oleg Galbură.

„Contracte reziliate nu avem, pentru că un contract odată ce se încheie, practic este dus pînă la capăt pe răspunderea noastră. Noi ne străduim să propunem agricultorilor un pachet care este caracteristic anumitor culturi și zone”, a relatat Oleg Galbură.

Deși terenurile asigurate constituie doar 1,8 procente, în ultimii ani s-a majorat cota de asigurare pentru animalele din fermele zootehnice, afirmă secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban. El a mai spus că discuțiile cu fermierii la acest subiect vor continua, astfel încît să-i încurajeze să-și asigure recolta, în condițiile în care intemperiile devin tot mai frecvente și agresive.

„Este mecanismul și el poate fi perferctat, iar noi sîntem deschiși la acest lucru. În continuare, noi vom face primele la aceste plăți în proporție de 70 la sută. Cu cît mai mulți se vor asigura, cu atît mai accesibilă va fi asigurarea în agricultură”, a declarat Vasile Șarban.

Precizăm că, prin intermediul sistemului de asigurări, agricultorii își pot proteja plantațiile, recolta, animalele și tehnica agricolă.


Preluat de la: Noi.md