Au scăzut exporturile şi importurile

Au scăzut exporturile şi importurile. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în primele nouă luni ale acestui an, ţara noastră a livrat străinilor mărfuri în sumă de 1,8 miliarde de dolari, cu peste 13 % mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar importurile s-au redus cu 10% şi au fost în valoare de 3,8 miliarde de dolari.

Cel mai mult Moldova exportă produse alimentare și animale vii. În perioada ianuarie-septembrie, ponderea acestor mărfuri a constituit peste 23 la sută din totalul livrărilor. Alte 23 la sută au fost maşini şi echipamente pentru transport. Exportăm şi multe articolele manufacturate, cum ar fi îmbrăcăminte, încălţăminte, mobilă sau accesorii.

Cele mai multe mărfuri moldoveneşti, 66%, au ajuns în ţările Uniunii Europene. Valoarea a fost de 1,2 miliarde de dolari. În CSI s-a livrat în sumă de peste 275 de milioane de dolari sau circa 15 % din totalul exporturilor.

La capitolul importuri, în nouă luni, cele mai multe mărfuri, peste 45%, au ajuns la noi din ţările Uniunii Europene. Altele 25 % au fost aduse din CSI.

Cel mai mult importăm maşini şi echipamente, țesături şi articole textile, hârtie, carton, piele sau blănuri prelucrate. Aducem în cantităţi mari şi produse chimice, medicamente, uleiuri esențiale şi produse pentru înfrumusețare.

BNS precizează că, de la începutul anului, cel mai mult au scăzut importurile de produse petroliere, dar au crescut cele de lactate şi ouă.


Preluat de la: Publika.md