Au mai rămas puţine locuri libere în spitale. Autorităţile pregătesc 2.000 de paturi suplimentare pentru pacienţii cu COVID-19

Autorităţile pregătesc aproape două mii de locuri suplimentare, pentru pacienții cu COVID-19 în spitalele din întreaga țară. Acestea vor fi activate treptat, până la sfârșitul săptămânii. Demersul e necesar deoarece numărul celor infectați cu noul coronavirus creşte alarmant, iar în spitale mai sunt puţine locuri libere.  

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Alexandru Holostenco, fiecare spital raional va activa câte 20 de paturi noi pentru pacienții bolnavi de COVID-19. 120 de locuri noi vor fi amenajate la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, iar la Centrul de Triere COVID-19, alte 800 de paturi. În Bălți se pregătesc aproape 200 de locuri noi.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății spun că lipsa de locuri este mai accentuată în sudul țării. 

„Am discutat și cu conducerea acestei regiuni și suplimentar la spitalul raional Ceadîr-Lunga au fost desfășurate 50 de paturi și totodată se caută posibilitatea de a deschide aproximativ opt paturi de Terapie Intensivă la Spitalul Raional Comrat”, a afirmat secretarul de stat al MSMPS, Alexandru Holostenco.

Totodată, la Institutul de Ftiziopneumologie Chiril Draganiuc din Chişinău vor fi activate secții cu profil COVID-19 cu 160 de paturi. În prezent, la această instituție sunt internaţi câțiva pacienți infectați cu noul coronavirus, dar care anterior au fost diagnosticați și cu tuberculoză. 

„Specialiștii din această instituție, după părerea noastră, sunt mai bine instruiți pentru a face față pandemiei de COVID-19, deoarece și tuberculoza este o maladie infecțioasă și condițiile care sunt acolo sunt prielnice”, a comunicat secretarul de stat al MSMPS, Alexandru Holostenco.

Potrivit șefei Direcţiei generale asistenţă socială și sănătatea Capitalei, Tatiana Bucearschi, în spitalele municipale mai sunt 55 de locuri libere.

„La moment avem 624 de paturi, unde sunt internați 569 de pacienți. Dintre care confirmați avem 534 de pacienți și 35 de pacienți suspecți”, a informat șefa Direcţiei generale asistenţă socială și sănătate, Tatiana Bucearschi.

„Din păcate, noi nu suntem auziți spre mare regret și în consecință avem medici istoviți, cazuri de îmbolnăvire în creștere, inclusiv între copii și locuri în spitale tot mai puține. Nu vă duceți în transportul public la Piața Centrală să alegeți un kilogram de cireșe”, a spus primarul Capitalei, Ion Ceban.

Responsabilii de la Ministerul Sănătății dau asigurări că, deocamdată, sistemul de sănătate este capabil să facă față situației. Totuși, ca să fie evitată supraaglomerarea instituțiilor medicale, specialiștii îndeamnă oamenii să respecte toate recomandările medicilor.

CITEŞTE ŞI: PROGNOZE SUMBRE privind COVID-19 în Moldova. Chicu: Am putea avea 500-600 cazuri de îmbolnăviri pe zi


Preluat de la: Publika.md