Au lăsat până-n ultima zi. Acordul privind exportul de cereale ucrainene, prelungit în ziua când avea să expire

Au fost fix la limită. Acordul care permite exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre și care urma să expire chiar astăzi, a fost reînnoit. Despre asta a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Înțelegerea a fost prelungită cu încă 120 de zile. 

„Acordul pentru coridorul de cereale trebuia să expire astăzi. Ca urmare a discuțiilor noastre cu cele două părți, am realizat o prelungire a acestui acord”, a spus Erdogan într-un discurs în orașul de vest Canakkale. 

Rusia a cerut anterior reînnoirea acordului pentru doar 60 de zile, jumătate din perioada precedentă de prelungire, în timp ce Ucraina a insistat asupra prelungirii cu 120 de zile, ceea ce s-a și întâmplat. 

Acordul dintre Kiev și Moscova a fost negociat de către Națiunile Unite și Turcia în iulie, apoi a fost reînnoit pentru încă 120 de zile în noiembrie. A fost nevoie de un asemenea document pentru a combate criza alimentară globală care a fost alimentată parțial de invazia Ucrainei de către Rusia în 24 februarie 2022.

 

 


Preluat de la: Publika.md