Astăzi în istorie: De la războaie decisive la tratate globale și recorduri sportive

48 î.Hr.: Bătălia de la Pharsalos.
Bătălia de la Pharsalos a fost un moment decisiv în Războiul Civil Roman dintre forțele lui Iulius Cezar și cele ale lui Pompei. Victoria lui Cezar a marcat începutul sfârșitului Republicii Romane și ascensiunea sa către puterea absolută.

1494: Spania și Portugalia au semnat Tratatul de la Tordesillas.
Tratatul de la Tordesillas a avut un impact major asupra istoriei globale, stabilind sferele de influență și colonizare ale celor două mari puteri europene ale vremii.

1654: Ludovic al XIV-lea este încoronat rege al Franței.
Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca Regele Soare, a fost unul dintre cei mai puternici monarhi ai Europei și a condus Franța într-o perioadă de prosperitate și influență culturală.

1775: „Coloniile Unite” își schimbă denumirea în Statele Unite ale Americii.
Acest eveniment marchează un moment crucial în istoria Statelor Unite, o națiune care a avut și continuă să aibă legături politice și culturale importante cu Moldova.

1821: Bătălia de la Drăgășani.
Bătălia de la Drăgășani a fost parte a revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, un eveniment care a avut un impact semnificativ asupra istoriei românilor, inclusiv a celor din Moldova.

1929: Vaticanul devine stat suveran.
Crearea Statului Vatican a avut implicații religioase și politice importante pentru întreaga lume creștină, inclusiv pentru comunitatea catolică din Moldova.

1942: Al Doilea Război Mondial: Se încheie bătălia aeronavală de la Midway.
Bătălia de la Midway este considerată un punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial în Pacific. Moldova, ca parte a fostei Uniuni Sovietice, a fost profund afectată de război.

1947: A luat ființă, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascăr, clubul sportiv ASA București, din 1961 Steaua București.
Clubul sportiv Steaua București este unul dintre cele mai cunoscute și de succes cluburi din România, având suporteri și în Moldova.

1958: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit recordul mondial la săritura în înălțime – 1,78 m.
Iolanda Balaș este o figură emblematică în sportul românesc și mondial, iar recordurile și performanțele sale sunt cunoscute și apreciate și în Moldova.

2009: Alegeri pentru Parlamentul European în România.
Alegerile pentru Parlamentul European sunt relevante pentru Moldova, având în vedere aspirațiile europene ale țării și influența politicilor UE asupra regiunii.


Preluat de la: Unimedia.info