Apoi, mai pe scurt. Expertul a spus cum scăpăm de cuvintele parazite odată și pentru totdeauna

Cum apar cuvintele parazite?

Învățarea pe de rost

Nu arareori vorbitorul își scrie textul discursului și îl învață «de pe foaie», în speranța că textul pregătit din timp îl va proteja de momentele penibile. Dar, dacă scriem discursul mot-a-mot și în memorizăm, ne lipsim de flexibilitate.

Anume în secundele de ezitare, în care îți amintești ce urmează, apar cuvintele parazite. Deși aceeași idee poate fi expusă lejer și prin alte cuvinte.

Emoțiile în exces

Și dacă vorbitorul emoționat «intră» în stare de stupoare? De cele mai multe ori discursul pregătit este uitat, în fața ochilor ai doar o foaie curată, în gît – un nod, în burtă – contracții totale.

Într-un moment de asemenea stres memoria îți «servește» ceea ce se află la suprafață, adică șabloane verbale și argouri: «Ă-ă-ă, ce am vrut să spun… ei bine, mmm …».

Pregătirea corectă și repetiția – iată principalele metode de profilaxie a unor asemenea situații. Trebuie să-ți notezi din timp tezele discursului, să-ți faci un plan de bază. Probele orale te ajută să improvizezi în orice moment și să exprimi aceeași idee în cuvinte diferite. Odată cu acumularea experienței, vorbirea devine tot mai clară și mai curată.

8 metode de a scăpa de cuvintele parazite

Pentru ca cuvintele parazite să nu apară într-o comunicare importantă, este nevoie de o profilaxie, efectuată cu regularitate. Aici vor fi de ajutor următoarele trucuri de viață.

Depistează cuvintele și sunetele care se repetă cel mai des. Pot fi nu numai cuvintele parazite obișnuite, dar și propriile tale fraze, pe care le folosești prea des. Observă cum completezi pauzele între cuvinte, cum ar fi «ă-ă-ă» sau «а-а-а». Alcătuirea unei asemenea liste îți va permite să-ți conștientizezi obiceiurile verbale și să muncești la corectarea lor.

Începe să le utilizezi activ în vorbire, înlocuind expresiile obișnuite cu unele mai exacte și mai diverse. Spre exemplu, în loc de «ca și cum» poți spune «probabil». Asta îți va permite să diversifici vorbirea și să eviți monotonia. Poți chiar lipi, în locurile vizibile, autocolante cu sinonime, pentru a nu uita să înlocuiești cuvintelor parazite.

Spre exemplu, ele pot servi la completarea pauzelor sau a clipelor de meditare în care cauți cuvintele potrivite. Ele mai pot apărea în situațiile de emoții sau teamă în timpul comunicării. Deseori pronunțăm intuitiv aceste cuvinte, fără a le conștientiza, însă înțelegerea cauzei lor adevărate poate determina metodele potrivite de combatere a lor.

Roagă-i pe cei din jur să menționeze toate cuvintele «nedorite» din vorbirea ta, căci ei le pot observa mai bine.

Asta te va ajuta să începi a fi deranjat din cauza lor, ceea ce treptat îți va învăța creierul să le evite.

Pauza este forța care atrage atenția și face vorbirea mai expresivă. Citește textul cu voce tare și fă pauze de o secundă-două după fiecare vorbă rostită. Important: în pauză închide buzele, nu lăsa gura întredeschisă. Acest antrenament va ajuta să eviți obiceiul de a completa pauzele cu sunete.

Dezvoltă viteza rațiunii, care reflectă capacitatea unei persoane de a procesa rapid și de a răspunde la informații. Această deprindere se formează din copilărie datorită jocurilor, care dezvoltă motricitatea fină: colorarea conform numerelor, modelarea, asamblarea piramidelor. Și adulții nu strică să acorde atenție unor exerciții simple de îmbunătățire a funcțiilor cognitive.

Una dintre metode este îndeplinirea unor mișcări asincrone. Spre exemplu, să desenezi cu o mînă, iar cu alta să tragi o linie dreaptă. La fel, poți încerca să arăți semnul «OK» cu o mînă și «Perfect» (degetul în sus) cu alta, să faci simultan mișcări diferite.

Cum dezvolți vocabularul așa, ca să nu fie nevoie de cuvintele parazite

Dezvoltarea vocabularului cefe completarea lui permanentă cu cuvinte noi. Iată cum se poate face acest lucru:

Dacă omul va înceta să folosească cuvinte parazite, el va obține o claritate și o expresivitate mai mare a discursului său. Lipsa cuvintelor de prisos îi va permite să se exprime mai clar, mai exact și mai ferm, iar aceasta nu doar îi va spori încrederea în sine, dar îl va face un interlocutor mai atrăgător.

Este actual nu numai pentru comunicarea în afaceri, ci și în viața obișnuită. În comunicarea cu prietenii și persoanele apropiate, vorbirea curată va ajuta la evitarea neînțelegerilor și va face comunicarea mai interesantă și mai dinamică. Și va crea imediat o impresie mai plăcută.


Preluat de la: Noi.md