Astăzi este marcată Ziua națională de renunțare la fumat

Peste 5200 de moldoveni mor anual din cauza maladiilor provocate atât de fumatul activ, cât și de cel pasiv. Printre acestea se numără cancerul pulmonar și hepatic şi bolile cardiovasculare. Mai mult, un sfert din populația țării fumează activ. Sunt datele prezentate de Ministerului Sănătății cu ocazia Zilei naționale de renunțare la fumat.

Specialiştii sunt unanimi şi spun că ţigările electronice, narghileaua, produsele din tutun încălzit, țigaretele obișnuite sau cu arome, toate conțin tutun și sunt dăunătoare, iar fumatul provoacă numeroase maladii letale. 

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, consumul oricărui produs ce conține tutun e responsabil de peste 90 la sută dintre decesele de cancer pulmonar. 85 de procente din decesele cauzate de bolile pulmonare cronice obstructive sunt tot din cauza fumatului. Aceeași cauză provoacă un sfert dintre decesele cauzate de bolile cerebrovasculare.

Fumatul afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutatea mică a copilului la naştere. Din august a fost interzisă expunerea vizibilă a produselor din tutun, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale.


Preluat de la: Publika.md