Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului

Campania își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la asigurarea accesului echitabil la tratament și îngrijire adecvată pentru persoanele care trăiesc cu boli de rinichi, pentru a le îmbunătăți calitatea vieții și a amîna progresul bolii, notează Noi.md.

Boala renală cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru o perioadă de timp: luni sau ani. Se estimează că 1 din 10 adulți din întreaga lume suferă de această afecțiune.

În Republica Moldova, bolile de rinichi continuă să rămînă o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată prin nivel sporit de persoane ce suferă de boli cronice renale și persoane ce necesită tratament prin dializă sau transplant renal.

Cauzele care determină deteriorarea rinichilor pot fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, blocarea tractului urinar, etc.

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, pentru sănătatea rinichilor se recomandă un mod activ de viață, o alimentare sănătoasă și ținerea glicemiei sub control.


Preluat de la: Noi.md