Aplauze, flori şi lacrimi. Actorul Valeriu Cazacu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

Actorul de teatru şi film Valeriu Cazacu a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Prieteni, colegi de scenă şi oameni care i-au admirat talentul au venit să-şi ia rămas bun de la maestru. Cei care l-au cunoscut spun că a fost un mare artist şi un om cu un simţ al umorului desăvârşit, calităţi care l-au făcut pe Valeriu Cazacu unul dintre pilonii teatrului în Moldova.

Marele actor a plecat la cele veşnice cu câteva zile înainte de aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea teatrului pe care l-a fondat, „Ion Luca Caragiale”.

„Valeriu Cazacu va rămâne în memoria noastră ca un om vesel, pozitiv, un om care mereu ne-a încurajat mai ales pe noi, generaţia tânără. El şi în scenă era un suflet, un om cu credinţă şi cu Dumnezeu”, a menţionat Eugeniu Matcovschi, actor la Teatrul Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale.

„E o pierdere mare. A fost un actor şi un om cu un simţ al umorului care, să nu se supere nimeni din colegii noştri de breaslă, dar a fost bine înzestrat cu simţul umorului de Dumnezeu. Dumnezeu să-l odihnească. Ne va lipsi foarte mult”, a spus Ion Grosu, actor la Teatrul Naţional Satiricus Ion Luca Caragiale.

Sandu Grecu este unul din prietenii apropiaţi ai regretatului artist. Împreună au dus arta la sate, unde mergeau în turnee, şi tot împreună au pus bazele unui teatru.

„Valeriu Cazacu, ca şi mulţi alţi actori din generaţia de aur care au plecat deja, sunt fondatorii teatrului basarabean. Ei sunt cei care au pus temeliile mişcării teatrale, ei sunt cei care au crescut generaţii întregi de actori. Noi toţi am crescut cu spectacolele lor, cu poveştile lor”, a precizat Sandu Grecu, director artistic al Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale.

Valeriu Cazacu s-a născut la 18 februarie 1948, în satul Mateuți din raionul Rezina. A debutat la 19 ani ca actor pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar în 1990, alături de Mihai Curagău și regizorul Alexandru Grecu a fondat Teatrul „Ion Luca Caragiale”, pe scena căruia a dat viaţă la zeci de personaje. A avut succes şi în cinematografie, fiind distribuit în peste 50 de filme ale studiourilor „Mosfilm” și „Moldovafilm”. 

Din păcate, boala boala nu cruţă nici marile talente: acum doi ani, Valeriu Cazacu a fost diagnosticat cu diabet zaharat şi a murit în 22 iunie din cauza complicaţiilor provocate de boală.


Preluat de la: Publika.md