Apa unui lac vechi de 50.000 de ani s-a înroșit brusc. Ce spun oamenii de ştiinţă

Lacul Lonar din India și-a schimbat brusc culoare în ultimele zile și experții nu-și pot explica motivul, informează CNN, citează digi24.ro.

Oamenii de știință cred că schimbare a fost cauzată de creșterea salinității apei ori de alge, sau de ambele – precum s-a întâmplat în anumite părți din lacul Great Salt Lake din statul american Utah sau în cazul lacului Hillier din Australia.

Gajanan Kharat, un geolog local, a declarat într-un clip video postat pe Twitter de oficiul de turism din statul Maharashtra că acest lucru s-a mai întâmplat, însă schimbarea nu a fost atât puternică.

„Arată foarte roșu în acest an pentru că salinitatea apei a crescut”, a spus Kharat. „Cantitatea de apă s-a redus și lacul a devenit mai puțin adânc, deci salinitatea a crescut și a provocat aceste schimbări interne”.

Kharat a mai spus că oamenii de știință verifică și dacă algele au dus la schimbarea culorii apei.

Mostre din lac au fost trimise la mai multe laboratoare. „După ce vor fi studiate vom putea spune cu exactitate de ce apa lacului s-a înroșit”, spune Kharat.

Lacul Lonar este localizat la 500 de kilometri de Mumbai și s-a format după ce un meteorit imens a lovit Pământul, cu 50.000 de ani în urmă, potrivit postului afiliat CNN News 18. Lacul este o atracție căutată de turiști și a fost studiat de cercetători din toată lumea.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie