Amplu protest în centrul Capitalei. Oamenii au ieșit la protest la îndemnul Partidului ȘOR (VIDEO)

Sute de persoane au venit în centrul Capitalei din diferite raioane pentru a protesta împotriva actualei guvernări. Potrivit organizatorilor, oamenii care au ieșit în stradă sunt nemulțumiți de acțiunile conducerii țării. Manifestanții consideră că PAS și Maia Sandu nu mai reprezintă interesele poporului Republicii Moldova și trebuie să plece de la putere. Oamenii au ieșit la protest la îndemnul Partidului ȘOR.

Oamenii au instalat și corturi pe carosabil, în fața Președinției și a Parlamentului. Angajații IGP au intervenit în scurt timp, iar la solicitarea poliției corturile au fost mutate pe trotuar pentru a nu bloca circulația rutieră.

Andrei Năstase, președintele fondator al platformei DA, a negat vehement că membrii DA vor participa la această manifestație, deși în presă au apărut informații contrare potrivit cărora și simpatizanți ai Platformei Demnitate și Adevăr vor lua parte la acțiune.

Reprezentații Președinției nu au comentat deocamdată acțiunea de protest în spatele căreia stă Partidul ȘOR. Nici cei ai formațiunii aflate la guvernare, Partidul Acțiune și Solidaritate, nu au venit cu o replică. În schimb, vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi a scris vineri pe Facebook că „protestul anunțat este un gest de disperare din partea fugarilor certați cu justiția.”

„Un gest cinic de exploatare a sărăciei și a situației geopolitice complicate prin care trecem. Cetățenii au suficient discernământ pentru a înțelege unde e loc de protest pașnic și unde este un protest meschin – menit să destabilizeze lucrurile și să scape de pușcărie fugarii din cauza cărora, în mare parte, trecem prin aceste momente complicate.”, a scris Mihai Popşoi.

Iar deputatul PAS Radu Marian a publicat un mesaj pe canalul lui de Telegram în care a menționat:

“Hoții sunt disperați, e ultima lor încercare de a scăpa de pușcărie. Știu că vine sfârșitul pentru ei.”

Într-un comunicat de presă emis înainte de eveniment, poliția a precizat că se va afla la datorie pentru a asigura ordinea și securitatea publică, circulația rutieră, precum și pentru siguranța participanților și buna desfășurare a evenimentului.

Poliția a venit și cu recomandări pentru protestatari

În context, participanții sunt obligați să respecte ordinea publică şi să se abţină de la acţiuni ilegale.

Poliția a îndemnat toți participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică, să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor.

Participanții la acțiune au fost  îndemnați să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul 112 sau să anunțe cel mai apropiat polițist.

Poliția: La acțiunea de protest au participat 6500 de cetățeni

În timp ce organizatorii protestului de azi susțin că au participat la acțiune 40 de mii de oameni, poliția spune că au fost 6500 de cetățeni. Potrivit IGP,   organizatorii protestului au organizat transport cu o capacitate estimativă de 9,634 de cetățeni.

Reprezentanții forțelor de ordine mai anunță că a fost investigat un număr limitat de incidente minore. Poliția precizează că organizatorii protestului au colaborat cu organele de drept.


Preluat de la: Publika.md