Amnesty International cere retragerea amendamentului pe „Trădare de Patrie”: Noua definiție este vagă, deschisă abuzurilor și amenință libertatea de exprimare

„Modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, adoptată de Parlament, este alarmantă. Definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentând o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui protejate conform dreptului internațional”, afirmă Veaceslav Tofan, directorul executiv al Amnesty International Moldova.

„Cerem Parlamentului să abroge această legislație și îl îndemnăm președintele țării să nu o promulge. Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restricționează dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele dreptului internațional al drepturilor omului privind legalitatea, legitimitatea, necesitatea și proporționalitatea, precum și principiul nediscriminării”, susține Tofan.

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislația națională. Un amendament de modificare a articolului 337 din Codul Penal al Republicii Moldova urmează înregistrat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate. Autorii propun introducerea unei forme suplimentare de săvârșire a infracțiunii. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului, exprimat inclusiv prin campanii de dezinformare.

Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, susține că intenția deputaților partidului de guvernământ de a modifica infracțiunea de „Trădare de Patrie”, prevăzută în Codul Penal al Republicii Moldova, reprezintă „o nouă formă de luptă cu oamenii incomozi, care gândesc altfel”. „Înțelegem foarte bine că este încă un atac la pluralismul de opinii și încă un instrument politic în preajma alegerilor prezidențiale și parlamentare”, a precizat deputatul.

Și deputatul PSRM, Adrian Albu, critică dur inițiativa legislativă înaintată de PAS pentru modificarea articolului „Trădarea de Patrie” din Codul Penal. „Nu știu cine este constructorul acestei caracatițe legislative, dar în spatele aceste inițiative stă cineva cu înclinații maniacale, care se teme de propriul popor”, a menționat parlamentarul.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, declară că inițiativa legislativă înaintată de PAS pentru modificarea articolului „Trădarea de Patrie” din Codul Penal, are un singur scop – distrugerea opoziției. „Doar că, actuala guvernare nu înțelege că, asta o să se întoarcă ca un boomerang contra lor”, a notat ex-președintele.


Preluat de la: Unimedia.info