Ambasadorul Yan Wenbin: "Moldova este o țără cu potențial, iar China este bucuroasă să contribuie la dezvoltarea acesteia"

China-Moldova Investment Cooperation Forum a întrunit reprezentnți de la 19 companii-gigant din China, iar acest lucru nu este deloc întîmplător. Și asta pentru că Republica Moldova este o țară, care are potential de dezvoltare în mai multe domenii, a declarat pentru Noi.md Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin.

«În Moldova, a sosit o delegație, în componența căreia intra reprezentanții mai multor companii mari din China. Este pentru prima dată cînd vine o delegație de o așa amploare. Am inițiat acest forum pentru a crea posibilități de investiții în Moldova.

Și sînt sigur că acest eveniment va conferi o nouă verigă în dezvoltarea colaborării noastre în astfel de domenii, precum: economia, comerțul, investițiile. Republica Moldova are un mare potențial, pe care noi sîntem bucuroși să-l descoperim și să-l folosim. Prin această colaborare ne dorim ca Republica Moldova și poporul ei să beneficieze de oportunități investiționale și comerciale», a menționat Excelența Sa, Yan Wenbin.

Prezent la eveniment, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Moldova, care a contribuit la organizarea evenimentului în parteneriat cu Ambasada Chinei la Chișinău, a declarat pentru Noi.md că astfel de evenimente aduc plusvaloare posibilităților investiționale.

«Segmentul de bază este domeniul energetic, investițiile în industrie. Este important să dezvoltăm aceste direcții».

Ion Chicu, economist, fost prim-ministru și ex-ministru al Finanțelor, a menționat pentru Noi.md că R. Moldova este un stat independent, suveran, cu un sistem bancar și un cadru fiscal bine formate. De aceea reprezintă un partener serios și solid, cu care orice țară din lume, indiferent de indicatorii macroeconomici, ar vrea să colaboreze.

«Cu Republica Chineză avem relații foarte bune, sîntem un partener comercial pentru această țară. Chinezii au o abordare foarte sănătoasă, pragmatică, ei pun valoare pe orice partener, indiferent de cifra de afaceri, de aceea eu consider că această colaborare dintre statele noastre poate fi reciproc avantajoasă».

«Mă bucură faptul că în Moldova se desfășoară un forum Moldova-China la un astfel de nivel. Cred că este o posibilitate pentru noi perspective. Colaborarea cu China va deschide noi orizonturi pentru Moldova: acest lucru înseamnă investiții, tehnologii etc.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, relaţiile diplomatice între Moldova şi Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. În prezent, există peste 60 de acorduri acorduri semnate și proiecte de acorduri care vizează dezvoltarea cooperării între state, în domenii, precum: comerțul, protecţia reciprocă a investiţiilor, domeniul consular, tineret, învăţămînt, turism, sănătate, cultură.

Fiind cea mai mare piață de consum din lume, în 2022, China a devenit al patrulea mare partener comercial al Republicii Moldova.


Preluat de la: Noi.md