Ambasadorul UE în Moldova, despre votul prin corespondență: "Nu este clar, deocamdată, cum va fi implementat"

Diplomatul european spune că Republica Moldova nu va fi prima țară care introduce votul prin corespondență, însă, deocamdată, nu este clar cum va fi implementat acest mecanism.

Janis Mazeiks spune că UE va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova oricare va fi opțiunea lor la referendumul privind eurointegrarea țării.

Totodată, diplomatul a menționat că UE n-a fost consultată în privința deciziei autorităților de a introduce votul prin corespondență. „Înțeleg că scopul este să avem oportunități mai bune pentru cetățenii moldoveni pentru ca vocea lor să fie auzită. Nouă nu ni s-a cerut sfatul și nu am oferit consultanță în acest sens.

„Scopurile declarate sună nobil, dar timpul rămas la dispoziție este infim mai mic decît timpul necesar pentru implementarea unui asemenea proiect. Acest fapt dă de bănuit ca va fi realizat la mîntuială, lipit din bucăți existente și cu riscuri majore la integritatea procesului electoral”, a prrecizat fostul șef al CEC.

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va asigura transparența la fiecare etapă legislativă pînă la implementarea proiectului. Prima rundă de negocieri pe marginea acestuia va avea loc în data de 7 martie, fiind așteptate toate instituțiile interesate.


Preluat de la: Noi.md