Alexandr Stoianoglo, pus sub acuzare în dosarul în care era bănuit de îmbogățire ilicită. Apartamentul fiicei lui e problema

Procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost pus ieri, sub acuzare pentru îmbogățire ilicită. Este vorba de dosarul intentat în septembrie 2022, în care figura ca și bănuit. Informația a fost confirmată de avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton. Potrivit lui, termenul de menținere în calitate de bănuit a expirat în decembrie 2022. 

Învinuirile aduse au legătură cu un apartament, cumpărat în 2015, care a fost înregistrat pe numele fiicei mai mari a procurorului general suspendat. În acea perioadă, Alexandr Stoianoglo nu deținea nicio funcție publică. 

De menţionat că atunci când Stoianoglo a candidat la funcţia de procuror general, în raportul prezentat de Serviciul de Informaţii şi Securitate nu au existat obiecţii în ceea ce priveşte modul de dobândire a averii lui, inclusiv în perioada 2014 – 2015. 

Anterior, Alexandr Stoianoglo a scris pe rețelele de socializare că a devenit procuror general în noiembrie 2019, iar apartamentul fiice sale, la care oamenii legii ar face trimitere, a fost procurat în anul 2015. În acea perioadă nu era nici deputat în Parlament, nici nu deținea o altă funcție publică. Din acest motiv, nu poate fi subiectul unei astfel de infracțiuni. Mai mult, din declarația sa de venit reiese că salariul din perioada sa de deputat (2009-2014) depășește cu mult valoarea apartamentului achiziționat.

Vasile Gafton, avocatul procurorului general suspendat, ne-a spus că va ataca modul în care dosarul a fost transmis  din gestiunea lui Victor Furtună, către procurorul Petru Iarmaliuc. Apărătorul lui Stoianoglo a mai afirmat că, în tot acest timp, procurorii nu au luat-o la întrebări pe fiica procurorului. ”Scopul lor e să inițieze cât mai multe dosare pe numele lui Stoianoglo”, a comentat Vasile Gafton. 

Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcţie în octombrie 2021. Timp de un an, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu, mandatul căruia i-a expirat în octombrie, iar în locul lui  a fost numit procurorul anticorupţie Ion Munteanu. 

 


Preluat de la: Publika.md