Alertă în nordul țării: Focare de pestă porcină, depistate la două ferme comerciale de porci domestici

Potrivit responsabililor, virusul a fost confirmat în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din s. Gîrbova, r. Ocnița și s. Vărăncău, r. Soroca. 

„Imediat ce Subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, acestea au demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor(ANSA) a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. 

La fel, solicităm proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate”, comunică ANSA

În acest context, reprezentanții instituției atenționează cetățenii să nu  procure produse alimentare din locuri neautorizate, precum și să nu procure produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.


Preluat de la: Unimedia.info