Ala Nemerenco a împărtășit un fapt interesant din viața sa

„În poză, în spatele meu, este faimosul platan al lui Hipocrate din centrul orașului Kos, insula Kos, patria părintelui medicinii, Grecia. Este un copac uriaș, cu un perimetru de 12 m, considerat ca fiind cel mai mare din Europa. Este atît de bătrîn – peste 500 ani, încît e plin de scorburi, multe ramuri fiind susținute de schele metalice – le puteți vedea. Localnicilor le place să povestească că sub umbra lui, Hipocrate își învăța discipolii, deși, desigur, acel copac, care ar fi fost acolo acum 2400 de ani, pe vremea lui Hipocrate, o fi fost străbunicul actualului. Ce este sigur, e faptul că Hipocrate anume în acel loc citea lecții studenților săi, dar și consulta pacienți,” a descris Nemerenco.

„Era a. 2004 sau 2005, era prima conferință internațională la care ajunsesem singură, era prima prezentare în engleză de la tribună și era … primul meu jurămînt de medic. [Cînd terminasem facultatea și colegii mei citeau jurămîntul solemn, eu mă ocupam cu alte lucruri nu mai puțin importante – eram la maternitate. Iată așa s-a întîmplat că soarta a făcut să-mi depun jurămîntul lui Hipocrate chiar la copacul cu numele lui, în locul unde el își trata pacienții. Așa că, am citit într-o seară caldă de septembrie, în engleză, întreg jurămîntul: ‘I will comport myself and use my knowledge in a godly manner’.”

Ministrul a transmis și un mesaj de apreciere pentru toți lucrătorii din domeniul medical:

„Dragi colegi, vă felicit cu ocazia sărbătorii profesionale – Ziua lucrătorului medical și farmacistului! Vă mulțumesc cu recunoștință pentru munca dumneavoastră de zi cu zi, adesea istovitoare, uneori ajunsă pînă la sacrificiu, dar și înălțătoare, și nobilă, pentru nopțile nedormite, ghemotoacele de vieți primite în palme de bărbat în ambulanțe sau în cîmp, pentru resuscitările cu succes, inimile repornite, viețile salvate și zîmbetele reîntoarse, pentru emoțiile și chiar viața dvs trăită la maxim. Știu oare și înțeleg alții asta? Respectați medicii, înțelegeți-le tristețea și oboseala din ochi și nu o tratați ca lipsă de atitudine. ‘Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața’. Așa a fost și așa să fie mereu, cum spune jurămîntul.”


Preluat de la: Noi.md