AIEA cere stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară în jurul centralei Zaporojie

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei zone de securitate pentru prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată din luna martie de trupele ruse, relatează agenţia France Presse şi postul CNN, citează Agerpres.

„Situaţia actuală este nesustenabilă”, subliniază AIEA în raportul de 52 de pagini. ”Este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare”, se menţionează în document, cu referire la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc.

„Prin urmare, este nevoie de stabilirea unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară în jurul centralei Zaporojie, iar AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone”, precizează agenţia.

Aceasta mai menţionează că echipa sa care a efectuat joia trecută o vizită acolo a observat la faţa locului pagubele provocate de bombardamente şi a ”constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structuri legate de securitate, sisteme şi componente” şi ar fi putut de asemenea să pună în pericol personalul ucrainean al centralei.

Referitor la acesta, AIEA atrage atenţia în raport că personalul care operează centrala sub ocupaţie militară rusă lucrează constant în condiţii de mult stres şi presiune, situaţie care „nu este sustenabilă şi ar putea conduce la erori umane cu implicaţii asupra siguranţei nucleare”.

„Bombardamentele asupra sitului şi din împrejurimi trebuie să înceteze imediat pentru a evita provocarea unor noi pagube instalaţiilor”, insistă AIEA.


Preluat de la: Publika.md