Absenteism record la alegerile locale din Ucraina. Doar 37% dintre alegători au ieşit la vot

Absenteism record la alegerile locale din Ucraina, unde doar 37% dintre alegători au ieşit la vot – adică în jur de 10 milioane şi jumătate de oameni. Rezultatele oficiale vor fi anunțate în cinci zile, dar exit-poll-urile arată că majoritatea primarilor, inclusiv la Kiev, vor fi aleși în turul doi, care va avea loc pe 15 noiembrie.

Nu au lipsit nici incidentele. În regiunea Vinnița, doi bărbați beți au atacat comisia electorală și au vrut să fure buletinele de vot. Suspecţii au fost reţinuţi de poliţie. Agenţii au depistat şi mai multe încercări de mituire a alegătorilor.

– M-au rugat, ca să mai câștig un pic, să merg pe la secțiile de votare.
– În ce calitate?
– Nu știu. Să marchez în buletine.

– Ești înregistrat la Vasilkov?
– Nu.
– De ce ai votat aici?
– Am fost rugat.
– Cine te-a rugat?
– Nu-i cunosc numele, zău.
– Gratis?
– Cu bani.
– Câți bani ți-au propus?
– 400.

În linii mari însă, alegerile locale au decurs fără probleme, declară autorităţile.

„În total, au fost primite 4375 de sesizări, au fost întocmite 224 de procese verbale, au fost inițiate 77 de proceduri penale. În plus, am primit 12 mesaje despre amplasarea de bombe la 18 adrese.”, a comunicat viceministrul de Interne, Serghei Iarovoi.

În capitală au fost 20 de candidați la funcţia de primar, printre care şi actualul edil, Vitalii Kliciko. Exit-poll-ul îl creditează cu aproape 48% din voturi.

Per ansamblu, sondajele la ieşirea de la urne indică o înfrângere pentru partidul preşedintelui. Reprezentanţii „Slujitorului Poporului” nu au intrat în turul doi în marile oraşe, ci doar în câteva centre regionale.

În paralel cu scrutinul local s-a desfăşurat şi un referendum la iniţiativa președintelui Volodimir Zelenski. Ucrainenii au fost întrebaţi ce părere au despre închisoarea pe viață pentru oficialii corupți, despre crearea unei zone economice libere în Donbass, despre reducerea numărului de parlamentari, despre legalizarea canabisului în scopuri medicale, precum și despre utilizarea de către Kiev a garanțiilor de securitate prevăzute în Memorandumul de la Budapesta din 1994. Doar 2 treimi dintre alegătorii care au votat la locale au participat la referendum, potrivit unui sondaj.


Preluat de la: Publika.md