A început sezonul conservelor. Gospodinele pregătesc provizii din fructe de sezon

Gospodinele încep să pregătească provizii din fructe de sezon. La mare căutare sunt căpșunele și cireșele pentru compot și dulceață. Deși este nevoie de ore întregi de muncă pentru a le prepara, femeile spun că borcanele cu bunătăți sunt o sursă bună de vitamine în timpul iernii.

Ana David din Ruseștii Vechi, raionul Ialoveni, vrea să-și umple cămara. Gospodina și-a propus ca în acest an să facă în jur de 150 de borcane cu compot din căpșune, zmeură, cireșe și caise.

”Pregătim compot pentru copii și pentru nepoței. Ne pregătim de iarnă că este sezonul căpșunelor. Fac mai mult compot, familia s-a mai mărit”, a spus locuitoarea satului Ruseștii Vechi, Ana David.

Cei mai pofticioși din familie sunt nepoțeii, aşa că îşi ajută cu plăcere bunica.

”Secretul este să fie făcut cu mare dragoste. Zahăr, căpșuna și care dorește după gust lămâie o crenguță de mentă. Ca să fie o culoare mai frumoasă îi punem lămâie, câte o felie la borcanul de compot”, a menționat locuitoarea satului Ruseștii Vechi, Ana David.

Pentru gem, gospodina spune că are o reţetă specială moștenită de la bunica sa.

”Facem siropul mai întâi, apa cu zahărul îl fierbem și îl facem sirop, după aceea adăugăm și căpșuna. Siropul se primește că ține căpșuna întreagă. Uitați-vă, căpșuna este întreagă”, a povestit locuitoarea satului Ruseștii Vechi, Ana David.

Gospodinele care nu au fructe în grădină, le pot procura de la piaţă. Un kilogram de căpșune costă în jur de 50 de lei, iar cireșele circa 40 de lei.


Preluat de la: Publika.md