A fost deschis un studiou de valorificare a patrimoniului cultural

Potrivit viceprimarului Angela Cutasevici, prezentă la eveniment, în cadrul studioului se vor organiza manifestări cultural artistice, unde vor fi promovate tradițiile și obiceiurile neamului nostru, transmite Știri.md.

„Identitatea unui popor este constituită din tradițiile, obiceiurile, ritualurile și datinile străbune, ce reflectă cultura spirituală a națiunii. Cercetarea, valorificarea și salvgardarea obiceiurilor nu este doar o datorie față de strămoșii noștri, ci și o necesitate actuală, în secolul inovațiilor și tehnnologiilor”, a spus viceprimarul.

Cu un program artistic în cadrul evenimentului au venit:

– Ansamblul „Crenguță de Iederă”, conducător Maria Iliuț;

– Nicolae Gribincea;

– Veta Ghimpu-Munteanu;

– Marin Ganciu;

– Suzana Popescu;

– Leonid Țăranu.

Totodată, membrul Ansamblului „Tălăncuța”, Victor Botnaru a prezentat mai multe instrumente arhaice.

Studioul poartă numele lui Andrei Tamazlîcaru, care este cunoscut pentru contribuția sa inestimabilă la valorificarea folclorului autentic.

De mai bine de 40 de ani, Andrei Tamazlîcaru a efectuat diverse expediții folclorice adunînd o vastă culegere de folclor autentic, din diverse zone ale Moldovei. Aceste materiale, culese de maestru de-a lungul carierei sale vor fi digitalizate, pentru a putea fi transmise mai departe și utilizate de diverse colective, pentru a crea adevărate opere ale muzicii folclorice.

Fondatorul Ansamblului etnofolcloric „Tălăncuța” are și o bibliotecă impresionantă cu cărți de specialitate, unde se găsesc note muzicale din anii 1700, 1800. Acestea vor fi păstrate în Laboratorul Folcloric Muzical-Coregrafic, pentru a inspira mulți muzicieni.


Preluat de la: Noi.md