Avertismentul cercetătorilor: Pandemia de coronavirus, departe de a se termina

Pandemia de COVID-19 este „departe de a se termina”, susține Dr. Chris Murray, cercetător la Universitatea Washington, care a realizat o serie de estimări citate de Casa Albă şi alte autorităţi americane.

„Prognozele noastre arată că până în august vom avea în continuare o mulţime de decese”, a spus Murray pentru CNN. „Şi dacă ne uităm la ce se va întâmpla după luna august, numărul de decese va continua”.

Murray a spus şi că noi sondaje realizate de statisticienii universităţii arată că „în medie în SUA, aproximativ 40% dintre americani spun că poartă mască de protecţie tot timpul şi 80% au purtat cel puţin odată“.

Cercetătorul a spus că măsurile de distanţare socială şi utilizarea măştilor au fost factorii care au făcut ca criza COVID-19 să nu fie „atât de rea precum ar fi putut fi”.

„Chiar credem că asta se datorează utilizării măştilor şi faptului că oamenii sunt mai precauţi”, a spus Murray. „Dar, desigur, imaginile din acest weekend te fac să te întrebi dacă oamenii încep să uite de acea prudenţă.”

Ţările în care infecţiile cu coronavirus sunt în scădere ar putea totuşi să se confrunte cu un „al doilea vârf” dacă vor renunţa prea curând la măsurile luate pentru a opri răspândirea focarului, a avertizat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Lumea este încă în mijlocul primului val de infecţii cu noul coronavirus, a explicat Dr. Mike Ryan, şeful serviciului de urgenţe din cadrul OMS. El a explicat că în timp ce în mai multe ţări numărul cazurilor scade, în America Centrală şi de Sud, Asia de Sud şi Africa îmbolnăvirile continuă să crească.

Ryan a spus că epidemiile apar adesea în valuri, ceea ce înseamnă că focarele ar putea reapărea în zone în care se credea iniţial că epidemia a trecut. El a spus că există, de asemenea, posibilitatea ca rata de infecţie să crească din nou, chiar mai rapid, dacă restricţiile impuse de primul val sunt ridicate prea repede potrivit Mediafax.

„Trebuie să fim conştienţi şi de faptul că numărul cazurilor poate să crească în orice moment. Nu putem face presupuneri doar pentru că îmbolnăvirile scad, vor continua acest trend şi că vom avea câteva luni pentru a ne pregăti pentru al doilea val. Este posibil să obţinem un al doilea vârf în timpul acestui prim val”, a explicat Mike Ryan, citat de NBC News.

El a spus că ţările din Europa şi America de Nord „ar trebui să continue să pună în aplicare măsurile de sănătate publică şi distanţare socială, măsurile de supraveghere şi testare şi ar trebui să aibă o strategie care să asigure că se află pe un trend descendent şi nu va fi o nouă creştere a îmbolnăvirilor în cadrul acestui val”.

Multe ţări europene şi state americane au ridicat mare parte din restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.


Preluat de la: Publika.md