Pe 15 aprilie 2019, Notre Dame, catedrala simbol a Franţei, vizitată anual de 12 milioane de turişti, era mistuită de flăcări. O lumea întreagă a privit neputincioasă incendiul care a făcut scrum mare parte din cei 850 de ani de istorie, scrie b1.ro.
Francezii, susţinuţi de o întreagă comunitate internaţională s-au mobilizat exemplar.
La scurt timp, pe 11 mai 2019, Adunarea Naţională a Franţei adopta proiectul de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre Dame în cinci ani, un termen considerat foarte ambiţios, de altfel.
Potrivit experţilor, restaurarea totală ar necesita costuri de aproximativ, 600-700 milioane euro. Banii însă nu au fost o problemă, sumele din donaţii depăşind 1 miliard de euro.
Restaurare în etape
A fost însă o problemă securizarea sitului înainte de începerea restaurarii efective. Timp de câteva luni, echipele de muncitori nu au făcut altceva decât să consolideze edificiul a cărui boltă era extrem de instabilă.
Una dintre cele mai dificile şi delicate operaţiuni a fost cea de înlăturare a schelelor din oţel care au fost ridicate, înainte de incendiu, pentru restaurarea turlei construite în secolul XIX. Cum focul a sudat practic schelele ele au trebuit să fie tăiate.
O altă provocare pentru echipele de restauratori a fost toxicitatea sporită a sitului. În cele 12 ore de incendiu, 400 de tone de plumb au fost topite iar noxele degajate au făcut ca mediul să devină extrem de toxic.
Una după alta, piedicle au fost surmonate, iar în iunie 2019 francezii au redat circuitului turistic esplanada din faţa Catedralei Notre Dame. La cererea monseniorului Patrick Chauvet, rectorul lăcaşului de cult, a fost amenajat şi un loc de rugăciune în faţa catedralei.
Notre Dame, redeschisă publicului în 2024
Pe 16 martie, şantierul catedralei a fost închis din cauza coronavirusului. Spre bucuria tuturor, însă Notre Dame a fost redeschisă pentru slujba din Vinerea Mare a Paștelui Catolic.
La slujbă au participat doar șapte persoane, pentru a nu fi încălcate restricțiile impuse de guvernul francez. Reînvierea din cenușă a catedralei are scopul de a da sperață milioanelor de credincioși din întreaga lume care au fost afectați de coronavirus, scrie NY Post.
„Acesta este un mesaj de speranță pentru țara noastră și restul lumii, care au fost paralizate de moartea și frica aduse de coronavirus”, a declarat episcopul Michel Aupetit.
Slujba a fost transmisă live, pe 10 aprilie, cu doar 5 zile înainte de aniversarea unui an de la incendiul devastator.
Lucrările de restaurare continuă, iar catedrala va fi deschisă publicului abia în 2024.
File de poveste
Catedrala Notre-Dame din Paris este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, sediu al Arhiepiscopiei Parisului.
Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului Ștefan.
În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.
Preluat de la: Publika.md