„Reforma justiției a eșuat. Politicul a eșuat să reformeze justiția. Și nu mai contează cine are dreptate: Drăgălin sau Răducanu, ambele fiind promovate de Maia Sandu pentru a reforma justiția. Sper că în acest proces nu vor eșua și unii jurnaliști care încă mai prezintă sute de scuze și justificări pentru dezastrul care se întâmplă doar pentru a înălbi un pic politicienii (i)responsabili.
În urma reformei nu a avut de suferit absolut niciun judecător corupt, toți au plecat primind indemnizații și pensii mari, iar unii având încă toate șansele să revină în sistem după plecare acestei guvernări. Cei care spun că, prin această reformă, unii judecători au avut de pătimit, fie nu cunosc situația, fie vă mint fără rușine. Are de pătimit doar cetățeanul a căror dosare civile, administrative sau penale vor fi amânate încă vreo doi ani.
Judecătorii au primit indemnizații la plecare de sute de mii de lei și pensii speciale de la 20 la 30 mii lei pe lună. Unii deja stau în rând după licențe de avocați, iar alții au perspective de a se întoarce înapoi în sistem. Apropo, nu am văzut nicio întrebare în adresa Maiei Sandu, or anume dumneaei a promovat-o atât pe Drăgălin, cât și pe Răducanu. Noi mai avem jurnaliști care să pună întrebări incomode guvernării? Sper mult că nu au rămas doar cei care spun că în continuare sistemul se opune, or nu știu dacă a mai rămas cineva în sistemul ăsta fără carnet de partid. Negarea problemelor doar prelungește chinurile.
P.S. În curând, vor mai apărea câteva bombe mari în justiție a căror responsabilitate este a ministrei noastre. Așteptăm și ea să-și dea demisia, după ce informațiile vor fi scurse în presă, pe surse, sau începem a lucra folosind și capul, nu doar rânza?”, se arată în mesajul publicat de Plîngău pe facebook.
Fosta membră a comisiei de pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat după o scrisoare apărută în spațiul public, semnată de Veronica Dragalin, prin care aceasta i-a informat pe mai mulți judecători, procuror și reprezentanți ai societății civile despre unele circumstanțe depistate într-o investigație care ridică suspiciuni privind presupuse acte de corupție în care ar fi fost implicată Răducanu. Procuratura Anticorupție a confirmat autenticitatea scrisorii și a venit cu mai multe precizări.
Maia Sandu a cerut Procuraturii Anticorupție să prezinte probe privind acuzațiile lansate în adresa Tatianei Raducanu, promovată chiar de șefa statului în funcții înalte în stat.
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a cerut anularea tuturor deciziilor emise de Comisia Pre-Vetting și cea ce Vetting, după ultimele scandaluri legate de integritatea unor membri ale acestora: „Cei de la guvernare se tem de pușcărie și au angajat corupți ca să îi ajute să subjuge sistemul de justiție. Regret că toate aceste ilegalități și infracțiuni le-au camuflat în fața societății și partenerilor lor din occident drept o „reformă” a justiției”.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, susține că este „șocat” de scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, care pune la îndoială integritatea Tatianei Răducanu, fosta membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting. „Nu este secret că doamna Răducanu a fost promovată nemijlocit de președintă. Apare întrebarea pertinentă dacă Maia Sandu mai are dreptul moral să candideze pentru următorul mandat”, a menționat Susari.
Despre demisia Tatianei Răducanu a anunțat președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca.
Magistrata Victoria Sanduța a adresat mai multe întrebări deputatei PAS, Veronica Roșca, care a anunțat despre demisia Tatianei Răducanu, menționând că „indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul de evaluare a integrității procurorilor și judecătorilor va continua”. „Doamnă deputat, cine sunt corupții care au determinat-o pe doamna Răducanu să-și dea demisia? Cine și cui se opune?”, a întrebat judecătoarea.
Site-urile Centrului de Investigații Jurnalistice au fost blocate, după un atac cibernetic. Despre aceasta a anunțat jurnalista Cornelia Cozonac. „Noi lucram de ceva timp la o investigație legată de problemele de integritate ale Tatianei Raducanu, membră a comisiilor de Pre-Vetting și Vetting, care astăzi și-a dat demisia”, a scris aceasta pe rețele.
Tatiana Răducanu, propusă de fracțiunea PAS, a fost desemnată de Parlament membră în Comisia de evaluare externă a procurorilor pe 24 noiembrie 2023.
În 2021, noua componență a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), decretată de președinta Maia Sandu, unde se regăsea și Tatiana Răducanu a stârnit mai multe reacții, dar și critici printre taberele oponente politice.
Potrivit unor surse, Tatiana Răducanu ar fi mătușa omului de afaceri Alexandru Machedon, care a contribuit financiar în campania prezidențială, pentru președinta Maia Sandu. Tatiana Răducanu a fost vizată în mai multe investigații jurnalistice, pe motiv că ar fi dictat 7 decizii, în urma cărora Moldova a fost condamnată de CtEDO.
Ziarul de Gardă a scris că judecătoarea Tatiana Răducanu locuiește într-o casă cu două niveluri și mansardă, într-un cartier de lux din sectorul Râşcani al Capitalei. Locuința magistratului era estimată în acea perioadă la 6 milioane de lei. Tot atunci, jurnaliștii de la Ziarul de Gardă au descoperit că în iulie 2013, proprietarul la Starnet, Alexandru Machedon, i-a donat rudei sale 10 mii de euro. Mai târziu, jurnaliștii de investigație au scris că cele 10 mii de euro sunt dividende pentru jumătatea de milion de euro pe care judecătoarea Tatiana Răducanu le are investite în compania Starnet.
Tatiana Răducanu a candidat, în 2019, la funcția de judecător la Curtea Constituțională dar nu a trecut concursul. Atunci Ministrul Justiției din Guvernul Sandu, actualul consilier prezidențial pe probleme juridice, Olesea Stamate, a spus că Tatiana Răducanu nu ar trebui să fie aleasă în această funcție din cauza dosarelor pierdute la CtEDO.
Tatiana Răducanu are o experiență vastă în domeniul justiției, fiind judecătoare de carieră. A fost judecătoare la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție, membră a Colegiului disciplinar al judecătorilor și a Consiliului Superior al Magistraturii. Tatiana Răducanu a mai activat în calitate de membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante și membră a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni. De asemenea, a fost președintă a Consiliului de Administrare al Centrului de Resurse Juridice din Moldova și membră a Consiliului Suprem de Securitate.
Preluat de la: Unimedia.info