9 Mai are o conotaţie extrem de importantă şi pentru România. În 2020 se împlinesc 143 de ani de la proclamarea independenţei faţă de suzeranitatea otomană. Demersul privind eliberarea României de sub controlul turcilor a început încă în aprilie 1877, când Principatele Românei şi Imperiul Ţarist au semnat un acord.
În baza documentului, ruşii erau autorizaţi să vină în România, la sud de Dunăre pentru a lupta contra otomanilor. Acţiunile Moscovei însă nu trebuiau să afecteze integritatea ţării vecine. Deşi au apelat la ajutorul ruşilor, autorităţile române au mobilizat peste 125 de mii de ostaşi pentru a preveni o eventuală invazie, fiind împărţiţi în două trupe. Unităţile româneşti erau pregătite să apere o linie a frontului pe o lungime de 650 de kilometri. Otomanii au reacţionat violent la actele de frondă ale Bucureştiului. Au sechestrat corăbiile cu grâne ale negustorilor români, iar peste Brăila a început să plouă cu bombe.
Astfel, după ce s-au rupt legăturile cu Imperiul Otoman, în 9 mai 1877, ministrul de Externe de atunci, Mihail Kogâlniceanu, anunţa în Legislativ independenţa României. A doua zi, declaraţia a fost semnată de Carol I şi publicată în Monitorul Oficial.
Preluat de la: Publika.md