Câteva zeci de mii de oameni s-au înscris într-o campanie intitulată ”Cu o zi mai devreme”, care presupune inocularea unui vaccin anti-COVID experimental și apoi infectarea, într-un cadru controlat, cu noul coronavirus, dezvăluie CNN, citat de libertatea.ro.
Aproape 38 de milioane de cazuri de COVID s-au înregistrat până acum în lume, iar bilanțul deceselor cauzate de noul coronavirus a sărit de 1 milion. Deja, Europa – inclusiv România – e în fața celui de-al doilea val al pandemiei. Numărul de cazuri urcă, restricțiile se înăspresc, autoritățile vorbesc despre lockdown sau chiar îl impun în unele zone – cum ecazul Madridului. Cei mai mulți dintre noi, care au avut prieteni ori rude bolnave de COVID, se tem de noul virus. Cei care au pierdut pe cineva drag, parcă și mai tare. Există însă temerari – și nu puțini, câteva zeci de mii – care au semnat să se lase infectați cu SARS-CoV-2. Parte din campania ”Cu o zi mai devreme”, aceștia au devenit voluntari pentru testarea noilor vaccinuri dezvoltate de marile companii farmaceutice. Ca orice vaccin, și aceste seruri trebuie testate pe oameni pentru a se vedea dacă sunt sigure și eficiente. Iar acești temerari s-au oferit drept voluntari. Lor le vor fi inoculate noile vaccinuri, apoi vor fi infectați cu noul coronavirus într-un cadru controlat, unde specialiștii le vor monitoriza starea de sănătate și vor interveni, dacă lucrurile degenerează.
CNN a vorbit cu doi dintre acești voluntari. ”Pentru a face lumea mai bună, am ales să nu mă tem” Estefania Hidalgo are 32 de ani, este studentă la fotografie în Bristol, Marea Britanie, și lucrează la o benzinărie pentru a-și putea plăti facturile.
”Fac ture de noapte acolo și asta mă poate face să mă simt singură”, a declarat Estefania. Trecând acele ore lungi de izolare doar cu podcast-ul pentru a-i ține compania, ea descrie ca un moment revelator descoperirea campaniei și motivațiile voluntarilor. ”Am fost mișcată”, a spus ea. Apoi a adăugat: ”Nimeni nu ar trebui lăsat în urmă. Bătrâni, oameni săraci, oameni de culoare. Toată lumea merită să fie sănătoasă”. Aceasta a fost o modalitate pentru mine de a prelua controlul asupra situației, de a simți că mă aflu într-o lume mai puțin deznădăjduită. Am zis: ”OK, pot face asta”. Pentru a face lumea mai bună, am ales să nu mă tem.
”Asumându-mi acest mic risc, pot proteja alte mii de oameni” Alastair Fraser-Urquhart, 18 ani, a luat pe loc hotărârea de a se înscrie voluntar în acest program.
Astfel de teste, vaccinare urmată de infectare în mediu controlat, au fost derulate și în cazul holerei, tifosului, malariei și gripei sezoniere, notează CNN. Diferența este că, în cazul noului coronavirus, omenirea nu are un tratament 100% eficient pentru boala pe care acest virus o generează, COVID-19. Dacă vaccinul experimental eșuează, o parte din voluntarii înscriși în program, al căror organism nu are armele potrivite pentru a lupta cu SARS-CoV-2, vor dezolta forme grave de COVID și și-ar putea pierde viața. Câțiva dintre giganții farmaceutici care dezvoltă vaccinuri anti-COVID – AstraZeneca, Sanofi, BioNTech – au respins participarea la acest program.
Preluat de la: Publika.md