Acum exact 29 de ani, în anul 1991, deputaţii primului Parlament şi marea de oameni din Piaţa Marii Adunări Naţionale au scris cel mai important capitol al istoriei noastre: au adoptat declaraţia de independenţă.
”Avem ocazia să realizăm un imperativ al întregii suflări naţionale. Aşa a început preşedintele de atunci, Mircea Snegur, prezentarea, în Parlament, a actului prin care ţara noastră s-a rupt de Uniunea Sovietică.”
”Astăzi, Parlamentul Moldovei are misiunea şi marea cinste de a consfiinţi pe cale juridică aspiraţiile multor generaţii de moldoveni.”, a declarat primul preşedinte, Mircea Snegur.
Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova a fost votată de 278 din totalul celor 372 de deputaţi din primul Parlament. Astfel, Moldova a devenit a şaptea ţară din URSS care şi-a proclamat suveranitatea faţă de Uniunea Sovietică, după Belarus şi Ucraina. La scurt timp de la votul din Parlament, Mircea Snegur a ieşit în faţa celor peste o sută de mii de oameni din Marea Adunare Naţională şi a anunţat mult aşteptatul eveniment.
”Parlamentul Republicii Moldova ales în mod democratic, unanim a adoptat declaraţia despre Independenţa Republicii Moldova!”, a comunicat primul preşedinte, Mircea Snegur.
Declaraţia de independenţă fost întocmită de Alexandru Moşanu, preşedintele de atunci al Legislativului, împreună cu o echipă de istorici, lingvişti şi scriitori, membri ai Mişcării de eliberare naţională.
În timpul manifestaţiilor violente din 7 aprilie 2009 declaraţia de independenţă originală a fost distrusă. În 2010, membrii primului Parlament şi-au pus semnătura pe o copie a declaraţiei de independenţă.
Preluat de la: Publika.md